
București, Camera de Comerț și Industrie a României, bld. Octavian Goga nr. 2
17 noiembrie 2016, ora 10:00-16:00
Legea insolvenţei persoanelor fizice intră în vigoare la 31 decembrie 2016. Este important ca această lege, cu luminile şi multele sale umbre, să fie analizată şi, mai ales, să fie pusă în acord cu noile realităţi generate de legea dării în plată şi de conversia creditelor în valută exotică la cursul istoric. Interesul unei dezbateri publice depăşeşte sfera consumatorilor, având impact inclusiv în privinţa creditorilor bancari, a executorilor judecătoreşti şi a notarilor, dar şi în cercul strâmt al creditorilor bugetari. Nu în ultimul rând, vor fi afectaţi furnizorii de utilităţi, asociațiile de proprietari şi alţi stakeholderi ai debitorilor supra-îndatorați.
În privinţa insolvenței profesioniştilor, trebuie remarcat faptul că în octombrie 2016 au intrat în insolvenţă, aproape simultan, cele două mari entităţi care furnizează agent termic bucureştenilor, Radet și Elcen. Legislația şi practica nu sunt foarte adaptate în privinţa procedurilor de insolvenţă îndreptate împotriva unor companii publice. Regia autonomă, de exemplu, nu „beneficiază” decât de un simplu alineat în cuprinsul art. 3 din Legea insolvenței nr. 85/2014. În plus, legislația și practica insolvenței nu sunt făcute pentru a da răspunsuri la problemele determinate de numărul foarte mare de gospodării afectate. În București, spre exemplu, sunt peste 460 de mii de gospodării (cca 1,8 mil de persoane) care sunt beneficiare ale sistemului de încălzire centralizată și, indirect, tot atâția destinatari ai efectelor unei proceduri de insolvență.
În altă ordine de idei, avertismentele tot mai dese ale BNR, precum şi anunţul recent al ANAF conform căruia fiscul face controale la bănci (şi că, deja, a descoperit “mari probleme”, rezultate din cesiunea ilegală de creanțe către colectori) pot determina concluzia că şansele apariţiei unor insolvenţe în sectorul bancar cresc considerabil.
La conferinţă vor vorbi avocaţi şi practicieni în insolvență, economişti, cadre didactice, precum şi doi profesori americani de drept, Samuel Bufford (fost judecător american de bankruptcy din Los Angeles) și Julia Metzger. Vor fi prezenți, ca invitați speciali, și Daniel Zamfir, deputat în Parlamentul României şi Lucian Isar, analist financiar bancar.
Speakerii conferinței:
– Gheorghe Piperea, managing partner Piperea și Asociații – Specificul procedurii insolvenţei RADET;
– Samuel Bufford – Public company insolvencies – special issues;
– Florian Mateiță, partener Rominsolv – Oltchim, la 3 ani de la deschiderea procedurii insolvenţei;
– Lucian Isar – Rezoluţia bancară;
– Julia Metzger – Considerations in deciding to close a bank;
– Daniel Zamfir – Câteva gânduri relative la legea DIP şi la legea conversiei;
– Irina Sorescu, partener Piperea şi Asociații – Efectele deschiderii procedurii insolvenţei;
– Alexandru Dimitriu, partener Piperea şi Asociaţii – Cazurile şi efectele închiderii procedurii insolvenţei.
* mai multe informații la adresa de e-mail: secretariat@piperea.ro.