
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Armata României sărbătorește, astăzi, Ziua Presei Militare. A devenit tradiție ca în această zi să fie omagiate generațiile de ziariști în uniformă care și-au asumat de-a lungul vremii misiunea de a fi vocea militarilor.
Cu 162 de ani în urmă, la 23 iulie 1859, pe vremea lui a Al. I. Cuza, s-a înființat prima publicație militară din România, numită „Observatorul militar”. Acesta a fost, la acea vreme, primul periodic militar din Principatele Române și una dintre primele publicații militare de opinie din Europa și din lume.
Problematica militară a constituit o preocupare încă dinainte de apariția publicațiilor cu caracter militar. Astfel, în 1789, doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvănean, a avut inițiativa apariției unui săptămânal cu titlul ”Foaie română pentru econom”, în care una dintre rubrici era dedicată știrilor militare. Proiectul nu s-a materializat, însă interesul pentru acest domeniu s-a concretizat în apariția unor broșuri precum ”Întâmplările războiului francezilor” sau ”Scurtă arătare despre luarea Parisului”. Au urmat rubrici militare în ”Curierul românesc”, ”Albina românească” sau ”Propășirea”.
Prima publicație dedicată exclusiv fenomenului militar românesc a fost ”Observatorul militar”, seria nouă a acestuia apărând din 22 iulie 1994. În 2004, la împlinirea a 145 de ani de la înființarea primei publicații militare românești, săptămânalul ”Observatorul militar” a fost decorat cu Ordinul ”Meritul Cultural” în gradul de Cavaler.
În ziua de 23 iulie sunt omagiate generațiile de ziariști în uniformă. Publicațiile militare sunt nu numai ziare militare, ci și ziare politice, sociale și literare.