Un cetățean marocan, Abdul Latif Nasir, a fost eliberat din infamul centru de detenție din Guantanamo, după ce a petrecut aproximativ 19 ani încarcerat, fără să se confrunte vreodată cu acuzații.
Miscarea a fost anunțată de armata SUA într-o declarație de luni. Pentagonul a descris eliberarea ca pe un „transfer de la unitatea de detenție din Guantanamo Bay în Regatul Maroc”.
Nu s-au adus niciodată acuzații împotriva cetățeanului marocan, care a petrecut aproximativ 19 ani în centrul de detenție din Guantanamo după ce a fost capturat în Afganistan la sfârșitul anului 2001. Armata SUA a susținut că a călătorit în mod deliberat în țară „pentru jihad”, a primit „militar sau instruirea teroristului ” și, în general, a fost descris ca „ cadru de conducere Al-Qaeda ” – totuși Nasir nu a fost niciodată urmărit penal.
Deținutul a fost inițial eliberat pentru eliberare în 2016 sub administrația lui Barack Obama, Consiliul de revizuire periodică supraveghea prizonierii considerând că „legea detenției de război a lui Abdul Latif Nasir nu mai rămânea necesară pentru a proteja împotriva unei amenințări semnificative continue pentru securitatea națională a Statele Unite ”, a spus Pentagonul.
Eliberarea planificată, însă, nu a fost finalizată înainte ca Donald Trump să preia Casa Albă. Trump a oprit cu totul inițiativa de eliberare a prizonierilor Gitmo și chiar a promis că va arunca mai mulți „băieți răi” în unitatea de detenție, stabilită inițial în ianuarie 2002 la scurt timp după atacurile din 11 septembrie pentru a ține prizonieri în „războiul împotriva terorii” american.
Odată cu eliberarea lui Nasir, doar 39 de prizonieri rămân în Golful Guantanamo, potrivit Pentagonului. Populația închisorii notorii a atins apogeul la aproape 700 în 2009, scăzând sub Obama. În timp ce fostul președinte nu și-a îndeplinit promisiunile făcute în 2008 în ceea ce privește închiderea facilității în termen de un an, cedând presiunilor militare și ale comunității de informații, el a reușit să reducă mult numărul deținuților.
Necunoscuta închisoare a fost la epicentrul mai multor scandaluri chiar de la deschiderea sa, cu îngrijorări variind de la condițiile sub-paritare în care erau deținuți prizonierii – la lansarea lagărului de prizonieri, erau ținuți în cuști în aer liber – la maltratarea diversă a deținuților.
CIA a fost acuzată că a supus deținuții la așa-numitele „tehnici de interogare îmbunătățite” – practic, tortură – care includea privarea de somn, bătaie, waterboarding și așa mai departe. „Interogatoriul îmbunătățit” a fost interzis oficial de Obama în 2009, însă practica a continuat de fapt neoficial, potrivit ONU, care a cerut în repetate rânduri Washingtonul să o oprească și să-i pedepsească pe cei responsabili.
Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!