
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!
„Drum bun, Doamna Geta, lumină lină…
Ne-a părăsit, discret, fără nicio lansare de data asta, o mare doamnă a culturii române. Editor și redactor de carte, poate cel mai important, director de edituri și martorul evenimentelor literare memorabile ante și post decembriste, Georgeta Dimisianu.
O știu, sunt vreo 20 și ceva de ani de atunci, de pe vremea când „Albatrosul” , editura, era în Casa Scânteii și, ori o sunam eu, ori mă suna domnia sa: Ionuț, te pup scumpule, să treci pe la redacție, avem noutăți. Sigur, doamna Geta!
„S-a stins din viață doamna Georgeta Dimisianu, cunoscut om de cultură, editor de carte și un important martor al vieții literare românești din ultimele cinci decenii. Mulți dintre noi am cunoscut-o și ca editoare a regretatului Octavian Paler.
Georgeta Dimisianu a fost redactor la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (ESPLA), din 1963 până în 1970, iar , între anii 1970 și 1984, la Editura Cartea Românească.
Din 1984 până în 1990, și-a continuat activitatea la Editura Științifică și Enciclopedică, de unde a plecat în urma unui scandal de cenzură. Peste 70 de scriitorii au semnat, la vremea respectivă, un protest în apărarea Georgetei Dimisianu, document ce a fost înaintat Uniunii Scriitorilor și Consiliului Culturii.
În 1990, Georgeta Dimisianu a fost numită de ministrul Culturii, Andrei Pleșu, redactor-șef și apoi director la Editura „Albatros”, pe care a condus-o până în 2006. În același an, a înființat editura și revista „Historia”, pe care le-a condus până în anul 2009.
Din septembrie 2009, a fost redactor-șef al revistei „Istorie șicivilizație”.
Înmormântarea va avea loc duminică, 19 Martie, la ora 11.00, la cimitirul Sfânta Vineri, Calea Griviței.
Dumnezeu să o odihnească în pace!