Christian Lindner spune că euro digital ar putea fi un motor de creștere economică pentru bloc
Ministrul german de Finanțe Christian Lindner (FDP) s-a pronunțat în favoarea introducerii „banilor digitali”, adăugând în același timp că o astfel de mișcare ar putea „ușura viața de zi cu zi și ar fi un motor de creștere pentru economie”. Cu toate acestea, rămân îngrijorările că o astfel de mișcare ar fi doar o piatră de temelie spre eliminarea numerarului, o afirmație pe care Lindner o neagă în prezent, spunând că atât numerarul, cât și un euro digital pot merge împreună.
Într-un scurt mesaj pe Twitter, Lindner a adăugat că euro digital nu va fi un „începător automat”, avertizând că „numerarul digital” va fi acceptat pe scară largă ca „supliment sau înlocuitor echivalent pentru bancnote și monede” dacă confidențialitatea este protejată.
Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, sosește la o reuniune a parlamentului federal german, Bundestag, la clădirea Reichstag din Berlin, Germania, vineri, 30 septembrie 2022. (AP Photo/Michael Sohn)
„Datele personale și ale tranzacțiilor din tranzacțiile de zi cu zi nu trebuie, așadar, stocate”, a subliniat Lindner. „Deci, dacă euro digital este un fel de platformă, vor exista multe noi întreprinderi, de exemplu, care dezvoltă o utilitate suplimentară pe care nici măcar nu o putem lua în considerare astăzi.”
Cu toate acestea, politicianul FDP a spus că „banul digital” nu va duce la eliminarea numerarului. „Dimpotrivă, lucrăm pentru a ne asigura că euro digital planificat are aceleași proprietăți în ceea ce privește confidențialitatea ca euro tipărit și inventat.”
Banii cash rămân cea mai populară formă de plată în Germania, iar mulți cetățeni îl apreciază pentru confidențialitatea pe care o oferă. Anul acesta, în Austria vecină, peste 500.000 de austrieci au semnat o inițiativă de consacrare a dreptului de a plăti în numerar în constituția austriecă.
„Euro digital” ar fi bani ai băncii centrale emiși digital, care ar fi acceptați alături de bancnote și monede euro, potrivit publicației de știri germane Junge Freiheit.
„Cu un euro digital, ar exista o altă opțiune de plată pe care s-o alegeți. Ar facilita plata, contribuind la accesibilitate și incluziune”, se arată pe site-ul Băncii Centrale Europene.
Criticii monedelor digitale ale băncii centrale susțin că acestea vor fi lansate la început ca prietenoase cu confidențialitatea, dar potențialul de abuz este enorm. Ei mai susțin că, pentru ca populația să accepte monede digitale, trebuie să i se ofere mai întâi opțiunea atât a numerarului, cât și a monedei digitale, înainte ca numerarul să fie complet eliminat.
Cea mai recentă propunere a BCE arată, de asemenea, că vor exista încercări de a supraveghea unde merg banii și cum sunt utilizați. Spre deosebire de alte monede digitale, cum ar fi Bitcoin, BCE susține că ar exista probabil o cerință de acceptare pentru comercianți, dar ar facilita ca banca centrală va urmări fluxurile banilor.
Din 2021, Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale ale statelor membre euro au studiat implementarea unei astfel de monede digitale. Revizuirea este programată să dureze până în octombrie 2023. După aceea, Consiliul guvernatorilor BCE va decide cum să procedeze cu proiectul.
După cum a raportat, anterior Remix News, banii digitali ar putea fi legați într-o zi de comportamentul politic și social din țările occidentale într-un sistem de credit social, așa cum s-a văzut în China. Deja, în timpul protestelor de camionerilor „Freedom Convoy” împotriva politicilor Covid-19 din Canada, guvernul de stânga al lui Justin Trudeau a făcut pasul fără precedent de a îngheța conturile bancare ale protestatarilor. Deși grupurile de libertate civilă au condamnat acțiunea autoritară ca fiind un abuz flagrant de putere, mulți critici se îngrijorează că acțiunea ar putea servi acum drept model pentru a face față protestatarilor și disidenței în viitor. Dacă dizidenții și cei care critică guvernul nu își pot păstra banii în afara spațiului digital, atunci vor avea acum o modalitate de a-și păstra confidențialitatea financiară în cazul în care guvernele, precum cel din Canada, iau măsuri împotriva lor.
Karen Smith de la REMIX