
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Francis deSouza, CEO-ul Illumina, a precizat că modelul mai puternic va putea secvenția 20.000 de genomi pe an; mașinile sale actuale pot face aproximativ 7.500. Illumina va începe să vândă noile mașini și le va livra anul viitor.
„În următorul deceniu, credem că intrăm în era medicinei genomice, care se va generaliza. Pentru a se ajunge aici, este nevoie de următoarea generație [de mașini] de secvențiere. Avem nevoie ca prețul să continue să scadă pentru ca medicina genomică și testele genomice să fie disponibile [pentru un public] mult mai larg”, a declarat deSouza.
Reprezentanții industriei spun că tehnologia genomică încă nu este „omniprezentă” în medicină, parțial din cauza prețului. Potrivit acestora, deși costă în jur de 600 de dolari pentru ca oamenii de știință să efectueze secvențierea, interpretarea clinică și consilierea genetică pot duce prețul la câteva mii de dolari pentru pacienți – iar asigurarea nu îl acoperă întotdeauna.
De asemenea, un alt scop este mărirea seturilor de date genetice. La începutul anilor 2000, când Broad Institute a început un proiect de colectare a genelor legate de schizofrenie, cercetătorii aveau 10.000 de genomi de la persoane cu această afecțiune, ceea ce nu putea oferi multe informații, mai susține Gabriel. Acum, au adunat peste 150.000 de genomi.
De asemenea, secvențiatoarele Illumina sunt complet automatizate și produc un raport care compară fiecare probă cu un genom de referință. Alex Aravanis, directorul tehnologic al Illumina, a spus că această automatizare ar putea „democratiza secvențierea”, astfel încât aceste unități, fără echipe mari de oameni de știință și de ingineri, să poată opera mașinile cu puține resurse.
Potrivit wired.com, Illumina nu este singura companie care promite o secvențiere mai ieftină și mai rapidă. În timp ce compania din San Diego domină în prezent piața, unele dintre brevetele care îi protejează tehnologia expiră în acest an, ceea ce deschide calea către mai multă concurență. Ultima Genomics din Newark, California, a ieșit „din umbră” la începutul acestui an, promițând un preț de 100 de dolari pe genom cu noua sa mașină de secvențiere, pe care va începe să o vândă în 2023. În același timp, o companie chineză, MGI, a început să-și vândă secvențiatoarele în Statele Unite în această vară. De asemenea, Element Biosciences și Singular Genomics, ambele cu sediul în San Diego, au dezvoltat mașini de secvențiere pentru birouri mai mici, care ar putea zgudui piața.