
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Potrivit UNESCO:
„Pandemia de COVID-19 a determinat o creștere îngrijorătoare a dezinformarii și a teoriilor conspirației.
Teoriile conspirației pot fi periculoase: adesea acestea vizează și discriminează grupurile vulnerabile, ignoră dovezile științifice și polarizează societatea, ceea ce are consecințe grave. Acest lucru trebuie să înceteze.”
„Teoriile conspirației provoacă un real rău oamenilor, sănătății lor și, de asemenea, siguranței lor fizice. Ele amplifică și legitimează concepțiile greșite despre pandemie și accentuează stereotipurile care pot alimenta fapte de violență și ideologiile extremiste violente.”
UNESCO a emis îndrumări cu privire la ceea ce trebuie făcut în cazul în care cineva se confruntă cu un „teoretician al conspirației” online: respectiva persoană trebuie să „reacționeze” imediat prin a posta în comentarii un link relevant către un „site de verificare a faptelor”.
De asemenea, UNESCO oferă consiliere publicului cum ar trebui să reacționeze cineva care întâlnește un „conspiraționist” în carne și oase. În acest caz, persoana în cauză trebuie să evite argumentarea, întrucât „orice argument poate fi considerat drept dovadă că faci parte din conspirație și întărește această convingere”.
Campania #ThinkBeforeSharing oferă o serie de infografice și materiale însoțitoare menite să explice ce sunt „teoriile conspirației”, cum să le identificăm, cum să le raportăm și cum să reacționam la ele în sens mai larg.
Potrivit acestor materiale, teoriile conspirației au șase lucruri în comun:
– Un „prestins complot secret”.
– Un „grup de conspiratori”.
– „«Dovezi» care par să susțină teoria conspirației.”
– Sugestii care susțin „în mod fals” că „nimic nu are loc în mod întâmplător și nu există coincidențe” și că „nimic nu este așa cum pare și totul este conectat”.
– Ei împart lumea în „buni și răi”.
– Creează țapi ispășitori din [anumiți] oameni și grupuri.
Cu toate acestea, susține organizația, astfel de „conspirații” sunt „mai adesea centrate pe evenimente unice izolate sau individuale precum un asasinat sau o lovitură de stat” și sunt „reale” doar dacă sunt „descoperite de mass-media”.
„Impactul negativ tot mai mare și cu implicații extinse asupra exercitării drepturilor omului pe care îl are crearea și diseminarea deliberată de informații false sau manipulate menite să înșele și să inducă în eroare publicul, fie pentru a provoca prejudicii, fie în beneficiul personal, politic sau financiar.”
De exemplu, China a caracterizat astfel de „dezinformari” ca fiind „un inamic comun al comunității internaționale”.
Atât campania „Verificat”, cât și „#PledgeToPause” par să fie încă active la momentul scrierii acestui articol.