
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
„Nu
este vorba de vreun aliment natural. Este mai curând vorba de un
«laborator alchimic» și o tehnicizare totală a tuturor
proceselor, de exemplu, «carne cultivată în laborator» și
«alimente imprimate 3D».”
Un
sistem alimentar reformat a fost unul dintre punctele prezentate de
ONU în octombrie 2019, când a fost declarat „Deceniul de
acțiune”. Acest lucru a fost adus în atenție și la Davos câteva
luni mai târziu, când Johan Rockström a participat la panelul WEF
[Forumul Economic Mondial] New
Agenda on Food [„Noua
agendă alimentară”].[14], atrage atenția cercetătorul Jacob
Nordangård, doctor în Studii de știință și tehnologie, în seria sa de analize despre ”Agenda noastră comună” publicate la Pharos din care ActiveNews a publicat primele părți.
Rockström
făcuse anterior parte din proiectul comisiei Lancet-EAT „Food in
the Anthropocene” („Alimentația în Antropocen”), care
evidenția modalitatea în care sistemul alimentar trebuie să poată
hrăni o populație în creștere cu o hrană sănătoasă, fiind în
același timp durabil și fără a fi o povară pentru planetă.[15]
„Nu
există o soluție magică pentru combaterea practicilor dăunătoare
de producție a alimentelor, însă, prin definirea și cuantificarea
unui spațiu de operare sigur pentru sistemele alimentare, pot fi
identificate diete nutritive pentru sănătatea umană și care vor
susține durabilitatea mediului.”[16]
Fundația
EAT a fost înființată de Fundația norvegiană Stordalen, Centrul
de reziliență din Stockholm și Wellcome Trust cu scopul de a fi un
catalizator pentru transformarea sistemului alimentar. Din consiliul
de administrație fac parte Gunhild Stordalen (WEF Young Global
Leader) Johan Rockström de la Institutul Potsdam și Lee Howell de
la Forumul Economic Mondial.[17]
Rockström
și Stordalen fac parte și din Food System Economics
Commission (Comisia
pentru economia sistemului alimentar),
care a fost înființată de EAT, PIK și The Food and Land Use
Coalition (Coaliția
privind utilizarea alimentelor și a pământului),cu finanțare din partea Fundației Rockefeller, IKEA și Wellcome
Trust. Acești actori formează nucleul în implementarea agendei
pentru transformare și au acceptat misiunea de a ne educa cu privire
la ceea ce trebuie să mâncăm pentru a ne menține în limitele
planetare.
Pe
24 iunie 2020, EAT și Fundația Rockefeller au organizat „Regândirea
sistemelor alimentare: plan de acțiune pentru o lume post-COVID”.
Conferința, care a adunat virtual 2.000 de participanți, a
evidențiat existența unei oportunități unice de a transforma
sistemul alimentar în urma crizei globale cauzate de pandemie. Așa
cum a declarat CEO-ul Fundației Rockefeller Rajiv Shah (WEF Young
Global Leader), în cadrul discursului introductiv:
„Credem
că criza de astăzi, provocată de o pandemia în domeniul sanitar,
care a cauzat și o pandemie de foamete, ne poate oferi de fapt
oportunitatea de a traversa schimbări extrem de necesare care pot
face sistemul nostru alimentar mai echitabil, mai nutritiv și mai
durabil.”[18]
Gunhild
Stordalen a spus că vechiul sistem alimentar a fost distrus și că
singura noastră opțiune este să „reconstruim mai bine,
împreună”, în timp ce Johan Rockström a prezentat necesitatea
declarării unei urgențe planetare pentru a implementa schimbări
importante în sistem și pentru a ne asigura „un viitor alimentar
planetar sănătos pentru toți.”
Potrivit
lui Rockström, este vorba de un sistem alimentar care aplică „Legea
carbonului” și, prin urmare, reduce emisiile de dioxid de carbon la jumătate la
fiecare zece ani. Aceasta este calea științifică pentru menținerea
încălzirii globale la sub două grade Celsius, potrivit acestuia.
[19]
La
întâlnire au fost prezenți mai mulți participanți, care vor lua
parte și la viitoarea conferință alimentară a ONU. Printre
participanți a fost și Agnes Kalibata, șefa Fundațiilor
Rockefeller și a proiectului „Alianța pentru o revoluție verde
în Africa” (AGRA) al Fundației Bill & Melinda Gates, care
fusese numită ca trimis special al ONU la conferință.[20] Kalibata
a reiterat mesajul „să construim din nou mai bine”.
Summitul
privind sistemele alimentare a avut loc în timpul Săptămânii ONU
în septembrie 2021. Scopul a fost „nu doar soluționarea problemei
foametei, dar și reducerea ratei bolilor legate de alimentație și
vindecarea planetei”.
Grupul
consultativ al conferinței a fost prezidat de secretarul general
adjunct al ONU, Amina Mohammed (membru al Consiliului de
administrație al Young Global Leaders [Tinerii lideri globali] al
WEF) și a inclus nume precum Christine Gould de la Thought for Food
[grup de reflecție pe tema alimentației] și Ruth Richardson de la
Alianța Globală pentru Viitorul Alimentației.[21] Aceste două
inițiative au avut, de asemenea, legături strânse cu Fundația
Rockefeller.
12
din 18 membri ai Comitetului Consultativ al ONU au participat și la
Forumul Economic Mondial în calitate de membri ai panelului sau
„participanți la implementarea agendei”.
Unul
dintre jucătorii cheie este dr. David Nabarro, fostul coordonator al
Agendei 2030 al ONU, care a condus activitatea OMS de reformare a
gestionării de către organizație a focarelor de infecții și a
situațiilor de urgență și care a candidat în 2017 pentru postul
de secretar general al OMS. În ianuarie 2020, a fost numit trimis
special pentru OMS în legătură cu COVID-19. Nabarro ilustrează
cât de apropiată este agenda în domeniul sănătății de cea
alimentară.
Nabarro,
care conduce Institutul de inovație în domeniul sănătății
globale de la Imperial College și este director strategic al 4SD (un institut elvețian care elaborează proiecte pentru schimbarea
sistemului și la care Nabarro formează lideri pentru atingerea
obiectivelor globale), este, de asemenea, consilier al Fundației EAT
și a participat la „Regândirea sistemelor alimentare: plan de
acțiuni pentru o lume post-COVID”. Acum misiunea sa a trecut de la
exercitarea unui rol principal în managementul pandemiei la
coordonarea eforturilor de creare a unui nou sistem alimentar
„durabil”, împreună cu Johan Rockström și Gunhild Stordalen.
„[Agenda
2030] nu este o agendă opțională. Este obligatorie. Constituie
cheia supraviețuirii planetei și a umanității.” (David Nabarro)
Războiul
din Ucraina a făcut ca munca lor să fie extrem de actuală.[22] Una
dintre priorități este de a convinge consumatorii să reducă
consumul de carne și grăsimi animale în favoarea alimentelor
vegetale și a înlocuitorilor sintetici de carne (proteine
alternative). Cu ajutorul rețelelor de socializare și a
influencerilor, percepția oamenilor cu privire la ce tip de mâncare
este bun poate fi, de asemenea, „transformată”. După cum se
arată în articolul „Iată o modalitate simplă de a convinge
oamenii să mănânce mai puțină carne” de pe site-ul Forumului
Economic Mondial:
„Vei
fi surprins de cât de mult impact pozitiv pot avea alimentele
vegetale atât asupra planetei, cât și asupra sănătății
noastre. Alegeți o alimentație pe bază de plante pentru a vă
reduce amprenta de carbon și pentru a vă îmbunătăți nutriția.
Este vorba despre un lucru benefic pentru tine și pentru
planetă.”[23]
Grupul
de reflecție al WEF „Consiliul global pentru viitorul privind
securitatea alimentară și agricultura” și grupul de lucru „Pregătirea viitorului alimentației” s-au concentrat asupra acestui obiectiv.[24] Din ambele grupuri fac
parte actori care decid agenda precum Rockefeller Foundation,
Wellcome Trust și EAT Foundation. Inițiativa se referă, de
asemenea, la modul în care noua tehnologie poate schimba sistemul
alimentar.
„Ne
propunem să explorăm noi modalități pentru hrănirea unei
populații în extindere, pentru folosirea tehnologiei și inovației
pentru a furniza hrană fără a aduce daune planetei și pentru a
promova parteneriatele public-privat care pot contribui la prevenirea
bolilor netransmisibile.”[25]
Încă
din 2017, Forumul Economic Mondial a publicat raportul „Construirea viitorului sistemelor alimentare globale: o analiză a scenariilor”,cu sprijin financiar din partea Rockefeller Foundation, Wellcome
Trust și a guvernelor olandez și canadian.[26] În raport, care
prezintă patru scenarii pentru viitor, se menționează că sistemul
alimentar actual nu este eficient și că este necesară o
transformare de proporții. Aceasta include, printre altele,
aplicarea tehnicilor celei de-a Patra Revoluții Industriale
(FoodTech).
Tehnologia
CRISPR ar putea reinventa semințele, iar Big Data și TIC [Information
and communication technologies] „ar putea face posibile practici agricole mai eficiente și mai
inteligente din punct de vedere climatic, robotica ar putea crește
eficiența recoltării și procesării, senzorii ar putea reduce
într-o măsură semnificativă deșeurile în transport, inteligența
artificială ar putea revoluționa practicile de vânzare cu
amănuntul, iar o nutriție personalizată ar putea modifica
preferințele și comportamentele consumatorilor.” [27]
Aceste
obiective sunt descrise și în raportul „Inovație cu un scop”.
Acest raport descrie 12 tehnologii 4IR care vor restructura sistemul
alimentar și vor ajuta la îndeplinirea obiectivelor globale.
Raportul
menționează diverse proteine alternative, cum sunt hamburgeri din
insecte Protix și „hamburgeri falși” pe bază de plante
„Impossible Foods” („alimente imposibile”).
Nu
este vorba de vreun aliment natural. Este mai curând vorba de un
„laborator alchimic” și o tehnicizare totală a tuturor
proceselor, de exemplu, „carne cultivată în laborator” și
„alimente imprimate 3D” (VIDEO).
Unii
dintre partenerii care doresc să ne modifice comportamentele pentru
a „construi viitorul pe care ni-l dorim” sunt: Cocal Cola, Pepsi,
Bayer, Syngenta, Monsanto, Cargill, DuPont, Unilever, Nestle și
Hewlett Packard.
Întrebarea
este cât de sănătoasă este soluția lor? Dacă pandemia a servit
interesele industriei Pharma, agroindustria și companiile lor de tip
„start-up”, cu soluții inovatoare, care propun meniuri cu
alimente false produse în laborator, urmează, la rândul lor, să
facă profituri din escaladarea crizei alimentare. Toate acestea
pentru a salva planeta și a ne menține în limitele planetare
stabilite de Rockström.
Aceasta presupune, printre altele, modalități în care tehnologia
spațială este concepută pentru a monitoriza emisiile de dioxid de
carbon.În
următorul articol, voi analiza al treilea obiectiv – „Promovarea
păcii și prevenirea conflictelor”.
Jacob
Nordangård, doctor în Tehnologie și schimbări sociale
Referințe:
[14]
Forumul Economic Mondial (2020), Conferință de presă: Noua agendă
pentru alimentație – Lansarea unui deceniu de acțiune https://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2020/sessions/new-agenda-on-food-launching-a-decade-of-action
[15]
EAT, https://eatforum.org/eat-lancet-commission/commissioners/
[16]
Centrul de rezistență din Stockholm (2019), Alimentație pentru
sănătatea planetară https://www.stockholmresilience.org/research/research-news/2019-01-17-the-planetary-health-diet.html
[17]
EAT, Consiliul de administrație https://eatforum.org/people/board-of-trustees
[18]
Fundația Rockefeller (2020), Fundația Rockefeller și co-gazda EAT
„Reimagining Food Systems: Driving Action for a Post-COVID World”,
comunicat de presă 26 iunie 2020.
[19]
Johan Rockström, Plan și viziune: Un plan pentru planetă https://www.youtube.com/watch?v=g2xsPtlpE58&list=PLCuQknRNIH2GYGrrX3VqQASPB5GlBtHep&index=12,
EAT
[20]
Fundațiile Rockefeller și proiectul Fundației Bill & Melinda
Gates „Alianța pentru o revoluție verde în Africa” (AGRA)
[21]
ONU (2021), Food Systems Summit https://www.un.org/en/food-systems-summit/leadership
[22]
Headey, Derek (2022), https://www.weforum.org/agenda/2022/03/a-food-crisis-was-brewing-even-before-the-ukraine-war-but-taking-these-three-steps-could-help-the-most-vulnerable,
Forumul Economic Mondial
[23]
Torkington, Simon (2022),https://www.weforum.org/agenda/2022/03/eat-less-meat-nudge-health-climate/,
Forumul Economic Mondial
[24]
Forumul Economic Mondial, https://www.weforum.org/communities/shaping-the-future-of-food
[25]
Forumul Economic Mondial, Agricultură, alimente și băuturi https://www.weforum.org/topics/agriculture-food-and-beverage
[26]
Forumul Economic Mondial, https://www3.weforum.org/docs/IP/2016/NVA/WEF_FSA_FutureofGlobalFoodSystems.pdf
[27]
Ibid.