
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
O publicație online pe probleme militare cu o vechime de aproximativ patru ani și care pare realizată din spațiul asiatic de sud est (India/Pakistan) susține că aparatul militar MiG-21 și elicopterul IAR 330 – PUMA căzute în mod misterios unul după altul în seara zilei de 2 martie 2022 ar fi fost doborâte de ucraineni. Informația a mai fost vehiculată în România și de ziaristul Liviu Alexa de la strictsecret.ro, într-un articol care a depășit 200.000 de vizionări. Poate ar fi cazul ca Ministerul Apărării Naționale să oferă o explicație cu privire la acest dublu-„incident”. Alte speculații apărute au fost că cele două aparate au fost doborâte de forțele ruse care au ocupat Insula Șerpilor.
Redăm mai jos o parte din articolul redat de militarywatchmagazine.com cu data de 10 martie, care este posibil să se bazeze de fapt pe articolul din strictsecret, publicat pe data de 9 martie 2022:
„Pe fondul ostilităților în curs de desfășurare între forțele ruse și ucrainene, cel mai puternic sistem de apărare antiaeriană al acestora din urmă, S-300, a obținut primele victime. În urma rapoartelor din 3 martie conform cărora opt militari români au fost uciși, un singur avion de vânătoare MiG-21 și un elicopter IAR 330-Puma prăbușindu-se, ucigând atât pilotul primului, cât și șapte membri ai echipajului celui de-al doilea, s-a raportat că bateriile ucrainene S-300 au fost responsabile pentru doborârea unui avion și, posibil, a unui elicopter NATO, într-un incident de „foc prietenesc”. Acesta nu a fost nici pe departe primul incident în care România s-a implicat involuntar în conflictul ucrainean, un pilot ucrainean de Su-27 zburând în țară în prima zi de război cu avionul său de vânătoare și fiind interceptat de avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române.”