
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
În predica sa de duminică, 16 ianuarie, P.S. Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului s-a adresat credincioșilor veniți în număr mare la Catedrala din Giurgiu pentru a asculta pericopa evanghelică despre vindecarea celor 10 leproși. Ierarhul a făcut referiri și la criza actuală de sănătate și la modul cum au ales diriguitorii să o administreze. Episcopul nu a încetat să repete avertismentul că „singura salvare pentru țară este creșterea copiilor în credință”.
El s-a referit pe larg la incompetența politicienilor, la sistemul de sănătate plin de rateuri, la bisericile închise cu forța sub pretextul pandemiei, la parlamentarii giurgiuvenii, la sistemul de învățământ și poliție, la toți acești factori decizionali care ar fi prea puțin interesați, în opinia sa, de români și de viața acestora. Ierarhul este în special mâhnit de pretenția statului secular de a reglementa în interiorul Bisericii, intervenind până și în sacramentul central al acesteia, ignorând total autonomia cultelor, garantată de Constituție.
„Și-au început să vină fel și fel de oameni care n-aveau nicio treabă cu viața Bisericii, care nu erau îmbisericiți, care nu erau nici botezați și au început să ne spună: lingurițe de plastic, preotul sa facă așa, iar unii teologi și clerici, din nefericire, luați de val, au ajuns să împărtășească fără atingere: le turnau din linguriță și din Sfântul Potir, ca să nu-i atingă.
Vedeți unde poate să ajungă o gândire secularizată?
(…) De ce nu s-au găsit medicamente în farmacii, în spital, de ce medicamente care au fost cumpărate cu bani mulți (monoclonalii de care se tot vorbește) au fost uitate în depozite?
Cine va plăti pentru erorile statului, pentru greșelile lui, care mai rău decât în perioada comunistă au încercat să pună Biserica pe coji de nucă, așa cum erau pedepsiți copiii altădată?
Cine va plăti, vreodată, lipsa de implicare a autorităților statului, plătite din bani publici, ca să vegheze la sănătatea populației?
Cine va plăti, vreodată, pentru faptul că sistemul de sănătate românesc este la pământ?
Cine repară greșelile din societate?
Ni se bagă călușul în gură pentru că vedem faptul că nimeni nu a făcut nimic ca să îi protejeze pe români.
Cine plătește lipsa aceasta de profesionalism și de neîmplicare?
Avem aproape 500 de parlamentari. Unul nu vine în colegiile unde a fost ales, să îi întrebe pe oameni: Vă e frig?, Vă e foame?, Ce aveți nevoie în urbea voastră? Nu mai gândesc limpede și atunci, de ce să tăcem?
Să-i întrebați pe parlamentari: „Ce-ați făcut, oameni buni, pentru urbe, pentru noi, giurgiuvenii, ce-ați făcut?”
Ce faceți pentru copii?
Ați închis școlile și le-ați dat kituri care nu se pot folosi și al căror rezultat nu e relevant, luate de la cămătari care au câștigat licitațiile?