
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Un politruc „liberal” pus pe intimidare instigă la constituirea unui grup infracțional organizat paneuropean
Ministrul german al Justiției, Marco Buschmann, susține că o măsură luată la nivelul Uniunii Europene ar conta mai mult pentru fondatorii aplicației Telegram, decât măsurile luate de fiecare stat în parte.
„Dorința mea este să nu urmăm o cale specială în Germania, ci mai degrabă să creăm un cadru juridic european comun care să ne permită să luăm măsuri împotriva urii și agitației pe Internet”, a declarat ministrul german al Justiției. În noulimba „corectitudinii politice”, „discursul urii” este cel religios sau naționalist, iar „agitația” este răspândirea de informații din surse neguvernamentale.
Cu toate acestea, el a insinuat că, indiferent dacă UE ar impune sau nu restricții în ceea ce privește aplicația Telegram, problema „dezinformării” și a conținutului „extremist” va continua să existe pe Internet, subliniind că „radicalii vor găsi căi noi și platforme”. Un ministru „liberal” al „justiției” care instigă la cenzură și suprimarea unor platforme de mesagerie este însă mult mai radical și mai extremist decât „radicalii” de care se plânge el, de multe ori simpli dizidenți ai politicii oficiale. Ceea ce ar trebui să îngrijoreze mai mult este proliferarea în Uniunea Europeană a unui discurs politic obsedat de suprimarea de libertăți și drepturi fundamentale care seamănă din ce în ce mai mult cu discursul sovietic, de tristă amintire.
După raidurile poliției, mai mulți politicieni germani au cerut ca Telegram să nu fie privită doar ca o aplicație de mesagerie, ci și ca o rețea de socializare care trebuie să respecte reguli mai stricte în ceea ce privește moderarea conținutului. Adică analizarea și cenzurarea mesajelor schimbate de utilizatori, motivul principal pentru care în pandemie sute de mii de oameni și-au închis contul de WhatsApp și au migrat spre Telegram.
De cealaltă parte, cofondatorul aplicației, Pavel Durov, a declarat că Telegram elimină toate canalele care amenință cu violența directă, în timp ce rămâne o platformă deschisă pentru libera exprimare.
De asemenea, Oficiul Federal de Justiție a inițiat două proceduri împotriva Telegram pentru presupusa încălcare a legii, însă reprezentanții aplicației nu au oferit nici un răspuns.
Nu doar Telegram s-a confruntat cu represalii din partea organelor guvernamentale germane, deranjate de protejarea libertății de exprimare într-o epocă a controlului și supravegherii absolute. Și rețeaua conservatorilor americani GAB a fost presată să își închidă serviciile pentru utilizatorii din Germania, dar a hotărât să înfrunte guvernul din țara lui Hitler și a contestat în justiție toate încercările de a fi cenzurată, atât amenzi abuzive cât și procese intentate de guvernul fostului cancelar Angela Merkel.