
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Cercetătorii germani nu numai că au constatat o relație liniară între nivelurile de vitamina D și mortalitatea cauzată de COVID, ci au descoperit și că morbiditatea este practic egală cu zero la cei cu un nivel de vitamina D de peste 50 ng/mL. Motivul pentru care acest studiu este atât de important în comparație cu alte zeci de studii care au urmărit nivelurile de vitamina D în raport cu rezultatele COVID este că a măsurat nivelurile de vitamina D începând cu câteva luni înainte ca pacienții să se îmbolnăvească de COVID, precum și după depistarea infecției. „În majoritatea studiilor, nivelul de vitamina D a fost măsurat la câteva zile după declanșarea infecției; prin urmare, un nivel scăzut de vitamina D poate fi rezultatul – și nu declanșatorul – evoluției infecției”, notează autorii.
În schimb, acest studiu a urmărit 1.601 de pacienți spitalizați, dintre care la 784 li s-a măsurat nivelul de vitamina D în decurs de o zi după internare, în timp ce la 817 nivelurile de vitamina D erau cunoscute înainte de infectare. În plus față de acest eșantion, cercetătorii au analizat și nivelul mediu de vitamina D3 pe termen lung, măsurat în 19 țări. Valoarea medie de vitamina D observată la nivelul tuturor cohortelor de studiu a fost de 23,2 ng/mL, valoare considerată insuficientă. Rezultatele au fost remarcabile.
„La un prag de 30 ng/mL, mortalitatea scade considerabil”, au constatat autorii. „În plus, analiza noastră arată că, pentru seturile de date combinate, corelația se intersectează cu axa la aproximativ 50 ng/mL, ceea ce sugerează că acest nivel de vitamina D3 în sânge poate preveni orice exces de mortalitate. Aceste constatări sunt susținute nu numai de un studiu amplu privind infecțiile, care indică același nivel optim, ci și de nivelurile naturale observate la popoarele tradiționale, care erau capabile să combată majoritatea (nu toate) infecțiilor în cazul majorității (nu tuturor) indivizilor.”
După cum explică autorii, principala cauză a deceselor de COVID este „furtuna de citokine” – când sistemul imunitar eliberează prea multe citokine toxice ca parte a răspunsului inflamator la virus. Vitamina D joacă un rol esențial în reglarea acestor celule, iar cantitatea insuficientă de D este aproape sinonimă cu un risc mai mare de furtună de citokine. În multe privințe, o furtună de citokine este literalmente rezultatul deficienței de vitamina D.
„Am avut la dispoziție 20 de luni pentru a ne ridica nivelul de vitamina D peste 50 și, cu siguranță, măcar peste 30. Mie mi-au crescut nivelurile cu aproximativ 50 ngs/mL într-o jumătate de an”, mai scrie Horowitz.
Dacă populația ar fi făcut acest lucru deodată, majoritatea deceselor ar fi putut fi evitate. Celor cu probleme de absorbție li s-ar fi putut administra forma activă de D – fie calcifediol, fie calcitriol – pentru a le crește nivelul, ocolind foarte rapid procesul metabolic al ficatului. Studiile au arătat că aproape toți cei spitalizați cu niveluri scăzute, dar cărora li s-a administrat forma activă de D, nu au ajuns ulterior la terapie intensivă.