Vicepreședintele SUA Kamala Harris a declarat că ‘ochii lumii’ sunt ațintiți asupra graniței UE cu Belarus, iar SUA ‘își cântărește instrumentele pe care le are la dispoziție’, după ce o zi de evoluții rapide a dus la temeri privind izbucnirea unui război la granița estică a Europei.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, l-a acuzat pe președintele belarus, Alexander Lukașenko, că folosește migrația ca armă politică împotriva UE, în timp ce vicepreședintele Harris a condamnat „acțiunile foarte îngrijorătoare” ale acestuia la granița cu Polonia.
„În ceea ce privește situația Belarusului și evenimentele de la granița cu Polonia, suntem foarte îngrijorați de acest lucru și îi acordăm o atenție deosebită”, a spus Kamala Harris. Ea a adresat, de asemenea, un avertisment guvernului de la Minsk.
„Regimul Lukașenko cred că este implicat într-o activitate foarte îngrijorătoare. Este un lucru pe care l-am discutat cu președintele Macron, iar ochii lumii și liderii săi urmăresc ceea ce se întâmplă acolo”, a spus ea.
Guvernul de la Minsk a ripostat, prin vocea ministrului apărării, Viktor Khrenin, care a acuzat națiunile occidentale că ar încerca să „inițieze un conflict” folosindu-se de „ultimatumuri, amenințări și șantaj” și a promis, în același timp, că Belarusul va „răspunde cu duritate la orice atac”.
Un „mic” detașament de trupe britanice, despre care se crede că ar fi de la Royal Electrical Mechanical Engineers, a fost de asemenea trimis la granița cu Polonia pentru a ajuta la întărirea apărării, a confirmat Ministerul Apărării.
Separat, SUA au avertizat, de asemenea, că Rusia s-ar putea pregăti pentru un atac în estul Ucrainei, după ce s-a observat că a masat mii de militari, tancuri și piese de artilerie în apropierea graniței. Ministrul ucrainean al apărării a acuzat Rusia că duce un „război hibrid” împotriva Europei, afirmând că Putin este responsabil în ultimă instanță pentru criza de la granița cu Polonia.
Ce spun belarușii și rușii
Ministrul apărării din Belarus susține că Polonia și țările vecine vor să inițieze un conflict, antrenând Uniunea Europeană și NATO în acesta. Viktor Khrenin a opinat vineri că activitatea militară care are loc în imediata vecinătate a frontierelor belaruse nu are nimic de-a face cu criza migrației în amploarea ei
„Am înregistrat activitate militară în direcția Grodno, în apropierea graniței cu Belarus, grupul [militar] de peste 15.000 de persoane a fost staționat la granițele sale vestice”, a precizat Viktor Khrenin.
Acesta include unități și două brigăzi de apărare teritorială. A fost remarcată desfășurarea Diviziei 16 mecanizate a Forțelor Armate poloneze în zona satului Kuznica.
„De asemenea, sunt implicate sisteme de apărare aeriană, a fost desfășurat un grup de forțe pentru operațiuni speciale, a fost pregătită o bază pentru întărirea forțelor în această direcție”, a enumerat ministrul belarus. În acest scop, au fost create 12 tabere de campanie pentru a găzdui personalul și echipamentele militare.

Ministrul belarus al Apărării a mai spus că a fost înregistrată activitate militară în direcția Belarus-Lituania. „Cooperarea cu Rusia prin intermediul agențiilor de informații confirmă concluziile noastre”, a adăugat Khrenin.
Ministrul belarus al Apărării a avertizat vineri că forțele armate ale Belarusului, cu sprijin din partea Rusiei, sunt pregătite să răspundă prompt la orice amenințare, „dacă va fi necesar”.
„Suntem pregătiți să apărăm granița statului Uniunii [Rusia și Belarus] și să desfășurăm grupul de trupe necesar în orice direcție”, a subliniat el. Rusia și Belarus se află într-o uniune vamală și economică.
El a făcut apel la „capetele înfierbântate să nu-și supraestimeze posibilitățile”. „Limbajul ultimatumurilor, al amenințărilor și al șantajului este inacceptabil”, a spus oficialul belarus, adăugând că încercările de intimidare și de acuzare a Minskului îl obligă „să răspundă la situație în mod corespunzător”.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a raportat miercuri că două bombardiere strategice Tu-160 și avioanele de luptă bieloruse Su-30SM au efectuat un zbor de patrulare deasupra Belarusului. Potrivit comunicatului, zborul de patrulare a fost orientat spre asigurarea securității militare statale a Uniunii Rusia-Belarus și nu a fost îndreptat împotriva unor țări terțe.
Și Ministerul rus de Externe se preocupă de situația de la granița UE cu cea a uniunii euroasiatice. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că a discutat despre criza migrației de la granița Belarusului cu Polonia și Lituania cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Criza migranților asiatici de la granița Belarusului cu Letonia, Lituania și Polonia, unde migranții se adună de la începutul anului, s-a agravat brusc la 8 noiembrie. Câteva mii de persoane s-au apropiat de frontiera poloneză dinspre Belarus și au refuzat să părăsească zona. Unii dintre ei au încercat să intre în Polonia distrugând un gard de sârmă ghimpată, dar au fost respinși de forțele de ordine poloneze, care au folosit tunuri cu apă împotriva acestora. Țările UE au acuzat Minskul de escaladarea intenționată a crizei și au cerut sancțiuni împotriva Minskului. Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat că țările occidentale sunt ele însele vinovate pentru această situație, deoarece oamenii fug de războiul din țările lor de origine, cuprinse de ostilități din cauza acțiunilor Occidentului.

În altă parte astăzi:
- UE a declarat că este alarmată de activitățile militare rusești în apropierea Ucrainei, urmărește îndeaproape situația și „analizează pașii următori” împreună cu Statele Unite și Marea Britanie.
- Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia duce un „război hibrid” împotriva Europei, folosindu-se de migranți.
- Kamala Harris a declarat că ‘ochii lumii’ sunt ațintiți asupra situației de la granița dintre Belarus și Polonia și că SUA urmărește ‘îndeaproape’ evoluțiile din estul Europei.
- Delegațiile americană și europeană au acuzat Minskul că pune în pericol vieți în scopuri politice în Consiliul de Securitate al ONU.
- Fostul ministru britanic al apărării Tobias Ellwood a calificat mișcările Rusiei drept ‘profund îngrijorătoare’ și un ‘test de determinare’.
- Turcia a interzis cetățenilor din Irak, Siria și Yemen să zboare spre Belarus, pe fondul temerilor că se vor îndrepta spre frontiera cu UE.