
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.
Vorbind pentru BBC în Pădurea Prințului George, o plantație arboricolă pe care Charles a amenajat-o în grădinile casei sale de pe domeniul Balmoral din Aberdeen și care poartă numele nepotului său, moștenitorul tronului, a declarat că este „profund îngrijorat” în legătură cu Pământul și a afirmat că oamenii „exploatează excesiv” natura, distrugând-o.
Întrebat dacă este de acord cu activista climatică Greta Thunberg care a criticat încercările lui Boris Johnson și ale altor lideri mondiali de a combate schimbările climatice ca fiind vorbe goale, Prințul de Wales și-a împărtășit simpatia.
Acesta a declarat: „Știam că, în cele din urmă, toți acești tineri vor ajunge la o limită, pentru că au impresia că nu se întâmplă nimic, așa că, desigur, devin frustrați. Îi înțeleg total. Pentru că nimeni nu îi va asculta. Își văd viitorul distrus complet”.
Discutând despre liderii mondiali, el a adăugat: „Sunt doar vorbe. Problema este să încercăm să obținem acțiuni pe teren, ceea ce eu încerc să fac de 40 de ani”.
De asemenea, el a spus că înțelege de ce grupuri precum XR și Insulate Britain iau atitudine, deși a adăugat: „Înțeleg de ce ies în stradă, dar nu este util să o facă într-un mod care îi îndepărtează pe oameni.”
„Înțeleg în totalitate frustrarea. Dificultatea este cum să direcționezi această frustrare într-un mod care să fie mai mult constructiv decât distructiv”.
Charles a dezvăluit, de asemenea, că nu consumă carne și pește în două zile pe săptămână și lactate într-o zi.
Acesta a mai explicat cum și-a transformat Aston Martin-ul, astfel încât să funcționeze pe bază de surplus de vin englezesc și zer de la producția de brânză. Mașina, pe care o are de 51 de ani, funcționează acum cu un combustibil numit E85 – format din 85% bioetanol și 15% benzină fără plumb.
Descriindu-și dieta, a adăugat: „Este un mod de a face acest lucru. Dacă mai mulți oameni l-ar adopta, s-ar reduce mult din presiunea asupra mediului înconjurător”.
Charles a declarat că a durat „mult prea mult timp” până când lumea a luat în serios „criza climatică”.
El a adăugat: „Ideea este că oamenii ar trebui să observe cu adevărat cât de disperați sunt atât de mulți tineri”, fără să explice din ce anume le provine tinerilor această disperare: cum anume îi impactează „planeta” pe tinerii de la oraș.
În interviul său, Prințul de Wales a atins și subiectul mașinilor electrice, avertizând că acestea sunt prea scumpe și exprimându-și îngrijorarea cu privire la materialele poluante din care sunt construite bateriile. De asemenea, el a îndemnat ca hidrogenul să fie utilizat mai mult.
El a spus: „În prezent, există o cantitate uriașă de deșeuri, ceea ce este foarte îngrijorător.”
Dincolo de îngrijorările raționale privind impactul activităților umane asupra mediului înconjurător, nu putem să nu observăm cum erezia încălzirii globale (niciodată demonstrată științific până la capăt) a fost instrumentalizată politic de stânga radicală pentru a promova schimbări economice și sociale majore. Speriind populația cu „apocalipsa climatică”, activiștii și politicienii închid minele de cărbune, interzic sau suprataxează uzinele și motoarele care folosesc „combustibili fosili”, planifică înlocuirea transporturilor și mijloacelor de producție cu unele bazate pe „energie verde” (celebrul plan „Green Deal” al Uniunii Europene), declanșând o nouă revoluție industrială ce stă sub semnul electrificării și digitalizării, care va avea avantajele dar și perdanții săi – până în 2030 industria ar putea să nu mai semene cu nimic din ceea ce cunoșteam până mai ieri-alaltăieri. Ceea ce coincide cu planul Marii Resetări profeți de Klaus Schwab de la Forumul Economic Mondial – fără emisii de carbon și fără carne naturală. Bill Gates a preluat ideea dezvoltând două proiecte îngrijorătoare: fabrici de carne sintetică și lansarea unor baloane care să degaje în stratosferă particule de nisip capabile să reducă lumina solară și, deci, încălzirea globală. Dar nu trebuie să ne uităm prea mult spre SUA: PNRR-ul românesc, transformat în program de guvernare de neomarxiștii de la USR, prevede trecerea pe „energie verde” a României și renunțarea la încălzirea cu lemne, ceea ce ar condamna la dispariție România rurală. În România au fost închise minele de cărbune și termocentralele pe huilă. Un al plan al UE, neconcretizat încă, vizează interzicerea centralelor termice de apartament și revenirea la centrale de cartier. LIsta de inovații poate să continue, sub veșnica amenințare a crizelor globale. Dacă criza corona a putut să modifice deja atât de mult societatea în care trăim, e lesne de înțeles ce transformări va produce „apocalipsa climatică”.