Astăzi a explodat în presa mare din România o știre pe care ActiveNews și presa europeană au relatat-o peste 10 zile în urmă: Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, este anchetată de Ombudsman-ul european (echivalentul instutuției Avocatului Poporului la nivelul UE) pentru că a refuzat să facă publice mesajele text pe care le-a schimbat timp de o lună cu președintele companiei Pfizer, Alfred Bourla, privind o comandă 1.8 miliarde doze de „vaccin” Covid.
De asemenea, și presa română ar putea fi interesată de aceste comunicații, pentru că tot ce se emană din interiorul Palatului Victoria, mai puțin secretele de stat, sunt de interes public și pot fi dezvăluite. Inclusiv SMS-urile, după cum atestă ancheta europeană.
„O știre veche de mai bine de trei săptămâni nu a atras atenția, deși subiectul nu este deloc de neglijat. Ombudsman-ul european, dar la nivelul Uniunii Europene, a deschis o anchetă referitoare la refuzul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a nu face publice discuțiile avute cu Pfizer privind achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin. Anunțul deschiderii acestei anchete a fost făcut de Ombudsman-ul Emily O’ Reilly printr-un comunicat de presă din 16 septembrie”, titrează
Q-magazine miercuri, 6 octombrie.
ActiveNews scria încă de pe 25 septembrie: „Șefa Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, a corespondat pe telefon prin sms-uri timp de o luna cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, despre prețuri și vaccinuri, dar refuză să prezinte sms-urile, conform legii, ba chiar mai mult, susține ca le-a pierdut. (…)
„Refuzul Comisiei Europene de a permite accesul public la mesajele text schimbate între președintele Comisiei și directorul general al unei companii farmaceutice cu privire la achiziționarea unui vaccin COVID-19”, se intitulează articolul publicat de
Ombudsman, publicația instituției europene, pe 16 septembrie, citat de
ActiveNews.
Reclamantul a solicitat Comisiei Europene accesul public la mesajele text și la alte documente referitoare la discuțiile dintre președintele Comisiei și directorul general al unei companii farmaceutice cu privire la achiziționarea unui vaccin COVID-19.
În schimb, Comisia a declarat că nu poate oferi acces la niciun mesaj text, deoarece nu a fost păstrată nicio înregistrare a unor astfel de mesaje.
Reclamantul susține că instituția Comisiei Europene are obligația de a înregistra mesajele instantanee referitoare la chestiuni politice sau de politică importante, cum ar fi achiziționarea de vaccinuri COVID-19”, este știrea relatată de
ActiveNews pe 25 septembrie.
Evenimentul Zilei titrează de asemenea ieri că Van der Leyen este investigată, citându-l pe europarlamentarul Christian Terheș.
Scandalul ar fi pornit după ce NY Times, pe data de 28 aprilie 2021, sub titlul „How Europe Sealed a Pfizer Vaccine Deal With Texts and Calls” (Cum a finalizat Europa o înțelegere pentru vaccinul Pfizer prin SMS și apeluri telefonice), a publicat un articol în care descrie, citând surse interne, că Ursula von der Leyen ar fi purtat discuții directe și personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru încheierea unui nou contract cu Pfizer.
Pe data de 25 aprilie 2021 Ursula von der Leyen a anunțat public cu mândrie pe Twitter că a încheiat această înțelegere cu Pfizer, în urma căreia angajează UE să cumpere 1.8 miliarde de doze de vaccin, în contextul în care populația Uniunii Europene este de 450 de milioane de oameni, după cum a relatat și
ActiveNews.
În ciuda importanței covârșitoare a acestei dezvăluiri, nu am avut reacții în România decât de la avocatul Gheorghe Piperea și, pe plan european, de la un grup de experți în domeniu:
și
Cam asta e presa din România la ora actuală.