
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
„Ministrul Educației și Cercetării a avut astăzi o ședință de lucru cu șefii Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ), în cadrul căreia s-a discutat despre gradul de pregătire a instituțiilor de învățământ general către începerea noului an de studii 2021-2022.
Ministrul Anatolie Topală a atenționat șefii OLSDÎ asupra importanței respectării principiilor generale care stau la baza măsurilor descrise în Instrucțiune, cum ar fi: încurajarea vaccinării în rândul cadrelor didactice și nedidactice, asigurarea unui mediu sigur și prietenos pentru elevi ș.a.
Recomandările CNESP citate în comunicatul ministerului sunt următoarele:
Având în vedere evoluția nefavorabilă a procesului epidemic cu tendință de agravare, în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți, nu vor fi organizate festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022.
Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educational în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 01 octombrie 2021.
Până la atingerea nivelului recomandat de vaccinare de 95%, personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat va efectua din cont propriu și prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (testul rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 sau testul PCR la COVID-19). Excepție de la această regulă vor face persoanele care prezintă certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare sau concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19. Actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigației.
Deciziile autorităților de la Chișinău sunt aspru criticate de profesori, de unii membri ai societății civile și de alte persoane publice. De exemplu, cunoscuta interpretă Georgeta Voinovan a criticat din punctul de vedere al unei mame a doi elevi impunerea vaccinării sau a testării bilunare a dascălilor din Republica Moldova. Ea a arătat că și vaccinații pot face și transmite boala, deci nu este logic ca ei să primească drepturi suplimentare față de cei nevaccinați, neexistând garanția că sunt într-adevăr persoane sigure din punct de vedere epidemiologic. Artista cere fie testarea tuturor, indiferent de statutul lor vaccinal, fie solidarizarea părinților cu profesorii nevaccinați dar testați.
„Așadar, e oficial: cadrele didactice din R.Moldova sunt obligate să se waccineze, sau să se testeze la coid-19 la fiecare 14 zile din cont propriu. Pentru ce? Evident, pentru a se proteja si a-și proteja elevii!
Una nu înțeleg: ce protectie le asigura celor din jur persoanele waccinate, din moment ce se pot infecta și transmite wirusul la fel ca și cele newaccinate?
Sau dacă te-ai waccinat, capeți inclusiv libertatea de a transmite wirusul mai departe???
Nu vi se pare că avem dreptul și la niște răspunsuri logice? Dacă toți transmit wirusul, indiferent de statutul imunologic, necesar ar fi se testeze toti din 14 in 14 zile, sau nimeni!
Adica eu îmi trimit copiii la școală „liniștită” că profesorii s-au waccinat, dar, surpriză! dacă cineva dintre ei se infectează și nu se testeaza permanent, POATE și ARE DREPTUL să umple școala!!!
Păi, dragii mei, atunci mai sigur pentru noi, ca părinți, este să căutăm dascăli newaccinați, care vor prezenta testul negativ la fiecare 2 săptămâni și să-i ajutăm să achite acele nenorocite teste, menite să îngroașe buzunarele cuiva!
POATE ÎNCEPEM SĂ GÂNDIM, CU TOȚII?