
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
N.B.: Care vor fi consecințele extinderii pașaportului „sanitar” în plin sezon estival?
L.L.: Vom avea repercusiuni destul de serioase. Viața (normală) fusese reluată odată cu redeschiderea cafenelelor, restaurantelor și repornirea activităților și manifestărilor diverse și variate. Acum, toate acestea vor fi reduse forțat, ba chiar închise. Unii primari constată că în asemenea condiții nu-și vor mai putea ține zilele orașului, ce reunesc comunitatea locală, și atunci mulți renunță să le mai organizeze. Eu însumi voi renunța la asta, din cauză că limita de 50 de persoane este atât de absurdă. Dacă s-ar fi stabilit o limită de 300 sau 500 de persoane, s-ar fi putut permite desfășurarea vieții (obștești), în timp ce cu limita de 50 de persoane au desființat viața socială cu bună știință. Pentru Festivalul de vară, va trebui să-i pun pe cei vaccinați de o parte, în timp ce, de cealaltă parte a gardului, cei nevaccinați vor sta să se uite. Parcă am fi în Africa de Sud, este insuportabil!
N.B.: D-voastră comparați această situație cu cea de apartheid, în timp ce anumite personalități sunt indignate de asemenea comparații…
L.L.: Sunt măsuri discriminatorii, deci este un adevărat apartheid. Putem pune în discuție cuvântul, putem să-l preferăm pe cel de „segregare”. În Alabama ca și în Africa de Sud existau cinematografele și grădinile destinate Albilor, iar Negrii mergeau în altă parte. De acum înainte, vaccinații vor putea merge la cinema, pe când nevaccinații nu vor putea s-o facă!
N.B.: Vor putea patronii de restaurante și cafenele să aplice această regulă?
L.L.: Veți vedea ce va urma. Jumătate dintre restaurante vor rămâne goale, cum sunt astăzi cinematografele. Acest pașaport „sanitar” este imposibil de aplicat. Patronii de cafenele sunt îngrijorați de modul în care va trebui să-și trateze clienții obișnuiți. Și apoi mai este servirea, densitatea frecventării teraselor… Cei care vorbesc despre această situație nu se pun în pielea celor care vor trebui să o aplice, iar asta mă uimește. Mă gândesc că și de bună credință fiind, patronii vor fi în incapacitate de a aplica măsurile. Găsesc insuportabilă ideea de a putea mânca la restaurant în timp ce nevaccinații vor sta la oparte și-i vor privi pe vaccinați stând la masă.
N.B.: Ați fi preferat o aplicare alternativă, așa cum a fost parțial propusă în Senat?
L.L.: Dacă n-ar fi decât 10 – 15% sceptici, am putea spune că nu vorbim despre o excludere reală. Dar n-am ajuns decât la jumătate din populație vaccinată. Între timp, ce facecm cu cealaltă jumătate? Ar fi trebuit lăsate termene mai largi, procedat mai înțelept. Distrug sezonul estival din luna august, care este cel mai profitabil aici pe coastă și care ne-ar fi permis să recuperăm pierderile înregistrate anterior. Dacă data-limită ar fi fost fixată pe 30 septembrie (în loc de 31 iulie, n.r.), am fi putut să îndemnăm mai mult persoanele care neglijează vaccinarea. În schimb, au decis măsuri discriminatorii, coercitive, prin care arătăm cu degetul și-i contrapunem pe cetățenii „buni” celor „răi”. Totul este anapoda în această procedură, faptul că a fost decisă cu această aplicare neinteligentă.
N.B.: Ce părere aveți despre comunicarea guvernului, instigatoare la adresa francezilor?
L.L.: Există o delectare în pedeapsa aplicată cetățenilor „răi”. Nu trebuie să uităm că din cauza guvernului nu am putut toți să ne vaccinăm. Ba nu erau vaccinuri, ba erau rezervate persoanelor vârstnice sau vulnerabile, și au fost în fine destinate întregii populații doar începând din luna iunie. Același guvern vine apoi și ne spune că există francezi „răi” și „iresponsabili”. De-acum vom concedia personalul medical, căruia anul trecut nu-i dădusem măști și nici combinezoane!
N.B.: Ce părere aveți despre atitudinea pe care a avut-o opoziția în timpul dezbaterilor parlamentare?
L.L.: Mă uit în jurul meu și văd oameni supuși, resemnați, sub pretextul că a apărut varianta Delta. Opoziția este paralizată între o stângă care se preface și o dreaptă care nici măcar nu se mai preface, temându-se să dea impresia că nu este de partea protecției și a sănătății. Se văd limitele pe care le au combatanții. Adevărata luptă este cea împotriva nedreptății de a crea două categorii de cetățeni în societate, sub pretextul sănătății publice. Dreapta se găsește între două contrarii. Ea denunță duplicitatea lui Macron, dar în același timp are propria sa duplicitate. Asta nu este îndrăzneala lui Danton. Avem totul pentru a câștiga și facem totul să pierdem.
N.B.: Totuși, au loc proteste pretutindeni în Franța, le susțineți?
L.L.: Sunt binevenite. Dar ceea ce mă deranjează e că este câte puțin din toate. Eu nu împărtășesc deloc teoriile anti-vaccin, chiar dacă avem dreptul să credem ce vrem și să nu ne vaccinăm. Excesele pe care le-am văzut fac jocul părții adverse, nu trebuie să asimilăm ceea ce cunoaștem unor evenimente mai grave. La fel ca președintele Republicii, care declara că se află „în război”. Să compari starea de război cu statul pe Netflix e ridicol.
Redăm mai jos discursul curajos pe care primarul provensal de origine română l-a avut de Ziua Franței, 14 iulie, la doar două zile după alocuțiunea prin care Macron anunțase segregarea socială pe criterii de vaccinare în patria drepturilor omului: