Politics Technology

„Cultura impunității” guvernului maltez a dus la uciderea jurnalistului anticorupție, ancheta independentă constată

Guvernul maltez a creat o „cultură a impunității” care a condus la asasinarea reporterului Daphne Caruana Galizia în urmă cu cinci ani, a declarat o anchetă în timp ce pretindea că statul este responsabil pentru moartea sa.

Jurnalista de investigație a fost ucisă în octombrie 2017, când o mașină bomba a detonat sub vehiculul ei în timp ce ieșea din casa ei. Până la moartea sa, Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, devenise cunoscută pentru raportările sale anticorupție, acuzând oficialii maltezi că s-au angajat în activități ilicite. Fostul prim-ministru al Maltei, Joseph Muscat, și-a prezentat demisia în 2019 după ce o anchetă asupra morții lui Caruana Galizia i-a implicat pe apropiați ai liderului de atunci. El nu a fost niciodată acuzat de poliție că a fost implicat în crima ei.

Raportul de 437 de pagini, publicat joi, urmează unei anchete independente care a durat doi ani și a auzit de la numeroși martori, inclusiv Muscat, alți politicieni maltezi și jurnaliști. Prezentând concluziile sale, ancheta a spus că guvernul la momentul uciderii a creat „o cultură extinsă a impunității”.

„Tentaculele impunității s-au extins apoi la alte organisme de reglementare și poliție, ducând la o prăbușire a statului de drept” , a subliniat raportul grupului.

Tot pe rt.com Suspectul se declară vinovat de asasinarea jurnalistului maltez Daphne Caruana Galizia în 2017, condamnat la 15 ani

În timp ce ancheta nu a menționat în mod specific un motiv pentru uciderea Caruanei Galizia, a susținut că asasinarea este fie intrinsecă, fie direct legată de investigațiile sale. De asemenea, a menționat apropierea nejustificată dintre întreprinderi și oficiali guvernamentali, care ulterior s-a dovedit a duce la nereguli la tranzacțiile mari ale proiectelor.

După publicarea raportului, prim-ministrul Robert Abela a lansat o declarație prin care declara că „trebuie învățate lecții” din concluziile sale, angajându-se să „continue cu o mai mare hotărâre” de a implementa reforme pentru a proteja statul de drept.

De la moartea sa, familia Caruanei Galizia a căutat dreptate pentru uciderea ei, fiul ei descriind Malta drept „stat mafiot” și mama ei susținând că jurnalistul a fost asasinat pentru că „a stat între statul de drept și cei care au încercat să îl încalce. ”

Între timp, o anchetă a poliției a pus sub acuzare trei bărbați acuzați de asasinarea Caruanei Galizia. În februarie, unul dintre acuzați a pledat vinovat și a fost condamnat la 15 ani după gratii. Ceilalți doi suspecți nu au fost încă judecați. O a patra persoană a fost acuzată de complicitate la crimă, dar neagă acuzațiile.

Ancheta independentă a fost lansată la doi ani de la moartea lui Caruana Galizia, Muscat a dat undă verde pentru crearea ei cu puțin timp înainte de a părăsi funcția. Acesta a fost condus de fostul judecător Michael Mallia, fostul judecător Joseph Said Pullicino și doamna judecător Abigail Lofaro.

Îți place povestea asta? Împărtășește-l cu un prieten!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *