O anchetă asupra inundațiilor fatale a fost lansată în regiunea valonă a Belgiei, cea mai grav afectată de dezastru la începutul acestei luni. Procurorii analizează „omuciderea involuntară prin lipsă de previziune sau de precauție”.
Un judecător de instrucție a fost numit pentru a identifica eventualii oficiali care ar putea fi responsabili pentru omor în timpul inundațiilor mortale din această lună, a anunțat miercuri un parchet din orașul Liege. Un procuror a luat deja act de diferite poziții publice legate de lanțul evenimentelor premergătoare inundațiilor, adăugând că cei responsabili ar putea fi responsabili pentru „ lipsa de prevedere sau de precauție ”, potrivit presei locale.
Ancheta se referă la inundațiile severe care au lovit regiunea din sudul Belgiei pe 14 iulie. Provincia Liege a suferit cel mai grav și au fost confirmate în total 41 de decese în Valonia, cu cel puțin alte două persoane încă dispărute, mass-media locală a raportat săptămâna aceasta, citând guvernul regional. Cel puțin 202 din 262 de municipalități din Valonia pot solicita sprijin din partea fondului pentru dezastre, a anunțat premierul regiunii Elio Di Rupo într-o conferință de presă la începutul acestei săptămâni, spunând că „ acest lucru arată amploarea dezastrului. ”
Localnicii au cerut, de asemenea, o anchetă independentă. Locuitorii și întreprinderile din orașul Chaudfontaine din provincia Liege și-au unit forțele într-un colectiv „Oamenii împotriva fluxurilor”, planificând să depună o plângere împotriva statului, potrivit presei locale. Ei suspectează că manipularea greșită a barajelor din regiune ar fi putut duce la dezastru, în timp ce învinovățeau și neglijența oficialilor în ceea ce privește ordinele de evacuare. Cel puțin unele daune ar fi putut fi prevenite prin scăderea nivelului apei la un baraj major în urma prognozelor meteo nefavorabile, au sugerat specialiștii.
Inundațiile din Belgia au afectat infrastructura, lăsând mii fără energie electrică și apă potabilă. În Germania vecină, zeci au fost uciși în urma inundațiilor masive, iar dezastrul a lovit și Elveția și Austria. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că țara sa va continua să „ se opună ” forțelor distructive ale naturii, solicitând totodată o politică mai dură de protecție a climei.
Dacă îți place această poveste, împărtășește-o cu un prieten!