Politics Technology

Rusia își intensifică ambițiile de energie cu hidrogen

Rusia se bazează pe foaia de parcurs din 2020 pentru producția de hidrogen în următorul deceniu, anunțând un nou grup de lucru pentru coordonarea proiectelor de producție și export de hidrogen din țară.

Odată cu dezvoltarea unui nou grup de lucru, de către premierul rus Mikhail Mishustin, pentru coordonarea proiectelor de hidrogen, Rusia pare să răspundă așteptărilor internaționale de tranziție energetică pentru următorii ani.

Rusia se așteaptă ca cererea națională să se bazeze în continuare pe petrol și gaze, ceea ce înseamnă că o mare parte din producția sa de hidrogen va fi îndreptată spre export. Având un nivel ridicat de producție de gaze naturale, Rusia este în mod înțeles interesată să urmărească producția de hidrogen, întrucât regiunile sale vecine europene și din Orientul Mijlociu își exprimă interesul atât pentru dezvoltarea cât și pentru importul de hidrogen în următorul deceniu.

De asemenea, pe rt.com Rusia invită Arabia Saudită să participe la producția de energie cu hidrogen

Rusia intenționează să producă hidrogen albastru, utilizând tehnologia de captare și stocare a carbonului (CCS) pe siturile sale de gaze naturale pentru a produce sursa de energie.

Grupul de lucru este format din președinții și vicepreședinții companiilor naționale de gaze Gazprom și Novatek, precum și din reprezentanții industriei petroliere și din alte câteva corporații și ministere naționale. Grupul va fi condus de Alexander Novak, vicepremierul rus.

Gazprom este interesat de utilizările potențiale ale hidrogenului de câțiva ani, inclusiv de stabilirea unui plan pentru trenurile alimentate cu hidrogen până în 2024. Firma sugerează acum că una dintre cele două linii din noul său proiect de conducte de gaze submarine Nord Stream 2 , care să conecteze Rusia și Germania ar putea fi utilizate pentru transportul hidrogenului în anii 2030.

Citeste mai mult

Rusia consideră că își va crește cota de piață globală a hidrogenului cu 20% într-un deceniu Rusia consideră că își va crește cota de piață globală a hidrogenului cu 20% într-un deceniu

Compania a semnat recent acorduri pentru a analiza încorporarea CCS, producția de amoniac și generarea energiei eoliene în unitățile sale de producție existente de gaze. Și companiile petroliere Rosneft și Gazprom Neft își oferă, de asemenea, expertiza, cu experiență în producția de hidrogen gri la rafinăriile lor.

Bazându-se pe foaia de parcurs a hidrogenului din Rusia, grupul de lucru se așteaptă ca instalațiile de producere a hidrogenului care utilizează CSC să poată fi puse în funcțiune încă din 2023. Hidrogenul verde ar putea fi, de asemenea, în lucru, întrucât grupul intenționează să desfășoare studii privind producția de hidrogen din apă și alte surse regenerabile de energie. .

De la crearea grupului de lucru în această lună, unele companii au anunțat deja planuri de producere și utilizare a hidrogenului în țară. De exemplu, United Engine Corporation din Rostec (UEC) și-a declarat intenția de a dezvolta centrale electrice pentru a sprijini utilizarea hidrogenului în sectorul aviației .

Novak a declarat în iunie că Rusia vizează o cotă de 20% pe piața mondială a hidrogenului, guvernul urmând să aprobe un plan pentru hidrogen în următoarele două luni. Se așteaptă ca planul să ofere diverse scenarii pentru producția rusă de hidrogen, precum și pentru piețele de export potențiale.

Strategia energetică a Rusiei pentru 2020, până în 2034, a prezentat un obiectiv de 200.000 de tone de export de hidrogen până în 2024, crescând această cifră la 2 milioane de tone până în 2035 . Cu toate acestea, dacă cererea depășește așteptările, Rusia și-ar putea dezvolta industria hidrogenului mult mai repede, pentru a exporta cantități semnificativ mai mari de energie curată.

Rusia se așteaptă, de asemenea, să colaboreze îndeaproape cu alte state cu mare cerere și producție pentru dezvoltarea unei industrii de hidrogen în următorul deceniu, inclusiv Germania, Franța, Australia, Japonia, Coreea de Sud și Arabia Saudită.

Cu un raport Deloitte care sugerează că utilizarea hidrogenului în sectorul transporturilor din Europa va ajunge la 50 de milioane de tone până în 2050, iar industria europeană ar putea necesita 45 de milioane de tone până la această dată, multe țări se scufundă în planurile de producție, Rusia oferind o punte vitală între Asia și Europa pe măsură ce piața se extinde.

Acest articol a fost publicat inițial pe Oilprice.com

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *