Politics Technology

Biden spune că „misiunea de luptă” a SUA în Irak se va încheia până la sfârșitul anului, dar nu va spune câte trupe vor rămâne dislocate

Președintele Joe Biden a declarat că misiunea de luptă a SUA în Irak se va încheia în decembrie, când rolul Washingtonului va trece la instruirea forțelor locale, dar a refuzat să spună ce va urma din cele 2.500 de soldați americani aflați încă în țară

Vorbind luni în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul irakian Mustafa al-Kadhimi, Biden a declarat că SUA va trece pe deplin la operațiunile de „consiliere și asistare” a operațiunilor la sfârșitul anului, deși a menționat că „cooperarea antiteroristă” va continua.

„Rolul nostru în Irak va fi … să fim disponibili, să continuăm să ne antrenăm, să asistăm, să ajutăm și să ne ocupăm de ISIS pe măsură ce ajunge. Dar nu vom fi, până la sfârșitul anului, într-o misiune de luptă ”, a spus președintele.

În timp ce a fost întrebat câte trupe americane ar dori să vadă în Irak până la sfârșitul anului 2021, Biden a evitat întrebarea, spunând doar că „lucrurile merg bine” și reiterând că misiunea de luptă nu va continua dincolo de sfârșitul anului .

De asemenea, pe rt.com Washingtonul neagă trimisul său de vârf să fi discutat despre retragerea trupelor din Irak cu prim-ministrul Kadhimi

În prezent, există aproximativ 2.500 de soldați americani în Irak, în scădere față de peste 5.200 după o serie de mici retrageri comandate de fostul președinte Donald Trump. În timp ce forțele SUA joacă deja un rol consultativ pentru trupele locale, accentul lor anterior asupra operațiunilor de luptă împotriva Statului Islamic (IS, fost ISIS) urmează să se încheie.

În ciuda schimbare în centrul atenției, cu nici o retragere a trupelor în magazin, unii experți în domeniul apărării au susținut că anunțul se ridică la puțin mai mult decât un act simbolic, cu Economist corespondent Orientul Mijlociu Gregg Carlstrom dublaj un „gest de PR.“

Generalul de brigadă în retragere Mark Kimmitt – care a funcționat ca director adjunct pentru operațiuni în Irak sub administrația George W. Bush – a declarat, de asemenea, că este puțin probabil ca decizia să aibă „un impact operațional semnificativ” atâta timp cât „serviciile secrete, misiunile logistice continuă cu aceleași niveluri de trupe. ”

În timp ce oficialii americani au declarat săptămânii trecute New York Times că Casa Albă ar fi probabil de acord cu o retragere și va anunța luni un termen, nu a fost dată nicio dată după întâlnirea lui Biden cu premierul irakian. Mai mult, oficialii au declarat că soldații americani vor fi doar reclasificați în alte roluri, sugerând că puțini vor părăsi efectiv țara.

Primul-ministru Kadhimi a salutat „parteneriatul strategic” dintre Bagdad și Washington în timpul ședinței sale cu Biden, spunând că SUA „[ajută] Irakul” și că „împreună luptăm, luptăm și învingem ISIS”.

Deși a spus că legăturile bilaterale sunt acum „mai puternice ca niciodată”, operațiunile de luptă americane de pe teritoriul irakian au dat lovituri relațiilor în ultimele săptămâni, Kadhimi a emis o declarație dură prin care a condamnat atacurile aeriene americane efectuate în iunie ca „o încălcare flagrantă și inacceptabilă a irakianului suveranitatea și securitatea națională irakiană. ”

Sortierile au fost lansate împotriva grupurilor de miliție pretinse a fi susținute de Iran, despre care Washingtonul spune că se află în spatele unui șir de atacuri cu rachete asupra forțelor americane. Președintele Biden a ordonat mai multe greve similare de la preluarea mandatului, continuând o politică a predecesorului său, care a supravegheat asasinarea șefului Forței Quds iraniene Qassem Soleimani lângă aeroportul din Bagdad în ianuarie 2020. Greva Soleimani, care a ucis și un comandant de top al miliției irakiene, a declanșat proteste acerbe în Irak, parlamentarii locali votând pentru expulzarea forțelor SUA din țară, deși efortul nu s-a realizat niciodată.

Deși nu este clar dacă Kadhimi a abordat subiectul retragerii trupelor americane la un moment dat în cadrul ședinței de luni, la începutul acestei luni biroul său a spus că a discutat problema cu un trimis de la Casa Albă și că o retragere ar putea face parte dintr-o „nouă etapă”. în cooperare strategică. ” Administrația Biden a respins în curând afirmația, totuși, cu un înalt oficial care i-a spus Newsweek că „nu era adevărat”.

După o rundă de întâlniri cu oficiali irakieni luni, Departamentul de Stat al SUA a menționat, de asemenea, că misiunea americană va „trece pe deplin către un rol de instruire, consiliere, asistență și schimb de informații” până în decembrie 2021. Partea irakiană a subliniat că bazele de locuințe Trupele SUA operează în conformitate cu legislația locală și „nu sunt baze ale SUA sau ale Coaliției”, adăugând că toate trupele străine se află în țară la invitația guvernului.

Tot pe rt.com „Încălcarea flagrantă a suveranității”: premierul irakian, armata, condamnă atacurile aeriene ale SUA pe teritoriul său împotriva grupurilor de miliție „susținute de Iran”

Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *