
În timp ce școlile din întreaga lume s-au luptat cu modul de a le oferi copiilor lor o educație bună în ciuda perturbării pandemiei, o instituție privată de ultimă generație de la periferia Moscovei a avut un an plin de note.
Letovo nu este o școală obișnuită. Este unul dintre puținele din Rusia care oferă atât o diplomă națională, cât și un certificat de la Programul Internațional de Diplomă de Bacalaureat (IB DP), care deschide ușile studenților săi pentru munca și studiul în străinătate. Astfel de școli de elită au început să apară în urma crizei din Ucraina și Siria din 2013-2015, care au înstrăinat Moscova de foștii săi parteneri din Occident. Odată cu prăbușirea prețurilor la petrol, agravată de sancțiuni, rubla s-a prăbușit. Ca răspuns, cei mai bogați din Rusia au început să caute alternative de casă la cei de genul Eton și Harrow, care educaseră mulți dintre o generație de copii bogați ruși.
Anul acesta, absolvenții Letovo au terminat cu unul dintre cele mai mari scoruri medii IB DP din lume. Studenții lor din ultimul an au obținut în medie 43 de puncte, ceea ce reprezintă un nivel peste nivelul global de 33 de puncte. În urma acestor rezultate remarcabile, fiecare student absolvent a fost admis în universitatea la alegere – inclusiv unele dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Vest, precum Brown, Cornell, Duke, Chicago, Yale și Berkeley, Oxford și Cambridge.
Academia se vede pe sine ca un fel de proiect educațional „de pornire”. A fost fondată de miliardarul, antreprenorul și filantropul rus Vadim Moshkovich, care și-a făcut avere în agricultură. Într-un interviu din 2018, magnatul agricultor a declarat: „Nu construiesc o școală pentru copii de oficiali sau oameni de afaceri sancționați sau oligarhi din Rublyovka”, referindu-se la cel mai râvnit și elit district al Moscovei. „Educația este motorul cheie în lumea modernă și vreau ca Rusia să fie competitivă. Aceasta este pentru suflet și țară. ”
Cu toate acestea, o astfel de educație premium are un preț premium. Taxele de bază ale învățământului Letovo sunt de aproximativ 20.000 USD pe an. În timp ce acest lucru este încă în jur de doar jumătate din ceea ce percep primele școli publice britanice, astfel de cheltuieli sunt cu mult peste ceea ce își poate permite familia medie rusă. Studenții potențiali sunt supuși unui examen orbit și sunt testați în funcție de mijloace, ceea ce înseamnă că cei care nu își pot permite taxele au o șansă de a primi subvenții și burse pentru a suplimenta costurile.
În cadrul unei analize mai ample a sistemului educațional al Rusiei, această încercare de a îmbunătăți educația celor puțini bogați care altfel ar fi fost trimiși în străinătate sau a câtorva demni care se întâmplă să fie extrem de inteligenți, pare destul de superficială.
De zeci de ani, unii dintre ultra-bogații ruși și-au trimis copiii în SUA și Marea Britanie pentru educație – cei doi copii mai mari ai lui Moshkovich au fost trimiși la Stanford. Și chiar dacă admiterea se bazează pe un examen de admitere orbit, nu îi împiedică pe cei bogați să se îndrume în Letovo. Deși este clasificată ca un proiect non-profit, școala rămâne, în esență, o încercare de elită de a emula instituții străine de top. Acesta își propune să devină un alimentator pentru cel mai bun din Occident și, în cele din urmă, trimite copii ruși în străinătate pentru a-și finaliza educația.
Problema cu educația „normală” în general astăzi este adesea legată de profesorii suprasolicitați, insuficient motivați și de subfinanțarea cronică. În Rusia, chiar și cei mai buni profesori sunt subplătiți în comparație cu ceea ce ar putea câștiga cei cu studii similare în sectorul privat și, în multe școli „gratuite”, predarea este mai mult o chestiune de control al mulțimii decât o învățare eficientă. Critici precum Moshkovich s-au plâns că „școlile primare și secundare de stat se bazează încă prea mult pe memorare și teste standardizate și nu fac suficient pentru a încuraja gândirea critică și creativă”. Având în vedere că Rusia cheltuiește doar aproximativ 3,7% din PIB-ul său pentru educație, nu este surprinzător faptul că școlile de stat se luptă să găsească timpul și spațiul pentru a se concentra asupra creativității și gândirii critice.
Într-un interviu acordat cotidianului de afaceri rus RBC, Moshkovich susține: „Scopul nostru este să oferim o educație de talie mondială oricărui copil din Rusia, indiferent de locul de reședință și statutul material. Sistemul actual de educație din majoritatea școlilor rusești se concentrează în continuare pe cunoștințe, mai degrabă decât pe competențe și competențe. Vrem să unim toate aceste domenii pentru a armoniza învățarea. ” Acest lucru este bine și pentru cei care pot intra în „școala superioară”, dar ce rămâne cu elevii „normali” din școlile normale din toată țara? Nu merită, de asemenea, șansa de a primi o educație „de talie mondială”?
După cum arată Letovo, banii chiar fac diferența. Cei 36 de absolvenți din clasa din acest an vor merge la universitățile de top din lume cu sprijin deplin din fondul educațional Letovo, cu condiția să se întoarcă acasă după absolvire și să lucreze în Rusia cel puțin trei ani după aceea. Tipul de oportunități care se deschid tinerilor atunci când fondurile nu sunt o problemă sunt imense și când sunt înconjurați de o atitudine pozitivă față de învățare și de profesori plătiți decent, entuziaști, cerul este limita. Este doar păcat că nu fiecare copil va avea acea șansă.
Îți place povestea asta? Împărtășește-l cu un prieten!
Declarațiile, punctele de vedere și opiniile exprimate în această coloană sunt doar cele ale autorului și nu reprezintă în mod necesar cele ale RT.