O treime din băncile centrale din întreaga lume vor adăuga yuanul la activele lor de rezervă în cel mai apropiat viitor, determinând creșterea monedei chineze, arată un sondaj global.
Potrivit sondajului Global Public Investor, publicat de Forumul Oficial al Instituțiilor Financiare și Monetare din Londra (OMFIF), 30% dintre băncile centrale intenționează să își crească participațiile în yuani în următoarele 12-24 luni, în creștere de la doar o creștere de 10% anul trecut.
OMFIF susține că creșterea yuanului va fi probabil o tendință globală, dar ar putea fi deosebit de puternică în Africa, unde aproape jumătate din băncile centrale își propun să își sporească rezervele de yuani.
Constatările au arătat, de asemenea, că 20% din băncile centrale ale lumii vor să-și reducă deținerile în dolari SUA în următoarele luni, în timp ce 18% intenționează să-și reducă rezervele de euro și 14% deținerile de datorii suverane din zona euro.
Într-o astfel de mișcare, Rusia a eliminat complet dolarul SUA din Fondul său național de avere, reducându-și cota de la 35% la zero. Între timp, țara a ridicat suma de yuani chinezi în fond la 30,4%, ceea ce l-a plasat pe locul doi după euro cu 39,7%.
Conform datelor OMFIF, băncile centrale, fondurile suverane de avere și fondurile publice de pensii controlează în prezent un total de active de 42,7 trilioane de dolari. Rezervele băncii centrale la nivel global au crescut cu aproximativ 1,3 trilioane de dolari în 2020 la un nou vârf de 15,3 trilioane de dolari. Majoritatea băncilor centrale globale insistă asupra faptului că piețele financiare depind de politicile lor monetare. Cu toate acestea, doar 40% consideră că aceste politici trebuie actualizate în mod activ.
Pentru mai multe articole despre economie și finanțe, vizitați secțiunea de afaceri a RT