
Una dintre cele mai mari speranțe de medalie olimpică din Algeria în judo a renunțat chiar înainte de începerea unei bătălii, pentru a evita un probabil meci din turul al doilea cu un israelian, spunând că nu va „murdări mâinile” concurând cu un cetățean al statului evreu.
Fethi Nourine, câștigătorul medaliei de aur din Campionatele Africane de Judo din acest an, s-a retras de la Jocurile Olimpice, după ce a văzut că tragerea la sorți îl pregătea să-l înfrunte pe Tohar Butbul din Israel în turul al doilea, dacă ar câștiga primul său meci.
Butbul are o pauză în prima rundă a clasei de 73 de kilograme, în timp ce Nourine, în vârstă de 30 de ani, ar trebui să-l înfrunte pe Mohamed Abdalrasool din Sudan. Abdalrasool nu a fost printre primii patru clasați în campionatele africane de judo.
"Am muncit mult pentru a ajunge la Jocurile Olimpice, iar știrile au venit ca un șoc, un tunet", a spus Nourine despre tragerea la sorți joi într-un interviu algerian . El a adăugat că nu se va răzgândi, invocând sprijinul acordat palestinienilor și că nu va „murdări mâinile”.
Nourine a fost unul dintre cei trei algerieni care au luat aur la Campionatele Africane de Judo, dar antrenorul său nu ar fi găsit nicio greșeală în decizia sa de a renunța la Jocurile Olimpice. "Am avut ghinion cu tragerea la sorți", a declarat antrenorul Amar Ben Yaklif pentru o știre din Algeria.
Avem un adversar israelian și de aceea a trebuit să ne retragem. Am luat decizia corectă.
Nu este fără precedent ca sportivii din țările predominant musulmane să refuze să concureze cu israelienii. De fapt, Nourine s-a retras din Campionatul Mondial de judo din 2019 de la Tokyo pentru a evita un astfel de meci.
Miscarea sună un alt scandal legat de Israel pentru olimpiadele care au fost deja tratate cu un rând de antisemitism și se clatină pe punctul de a fi anulate din cauza infecțiilor cu Covid-19. Contractul comediantului japonez Kentaro Kobayashi, directorul ceremoniilor de deschidere și închidere, a fost anulat la începutul acestei săptămâni, după ce a ieșit la iveală faptul că a făcut o schiță în 1998 făcând glume despre Holocaust.
Ceremonia de deschidere a avut loc vineri și a inclus un moment de reculegere în amintirea celor 11 sportivi și antrenori israelieni care au fost uciși de teroriștii palestinieni la olimpiadele din 1972 de la München. Gestul a marcat prima dată când victimele au fost onorate într-o ceremonie olimpică de deschidere în cei 49 de ani de când au fost uciși.
Îți place povestea asta? Împărtășește-l cu un prieten!