
Westminster a îndrumat autoritățile nord-irlandeze să implementeze servicii complete de avort până la sfârșitul lunii martie viitoare, după ce regiunea nu a reușit să facă acest lucru, în ciuda unui referendum din 2019 care a dezincriminat întreruperea sarcinii.
Joi, secretarul Regatului Unit pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a emis o direcție oficială către Departamentul de Sănătate al lui Stormont, solicitându-i să implementeze servicii complete de avort pentru femei până la sfârșitul lunii martie 2022. Lewis a spus că „nu alegere ”, dar să folosească măsuri speciale pentru a începe procesul de îmbunătățire a standardului și accesibilității serviciilor de avort în Irlanda de Nord.
Femeilor din Irlanda de Nord li se refuză în continuare aceleași drepturi reproductive ca femeile din restul Regatului Unit. Impasul în curs de desfășurare în Executiv nu mi-a lăsat altă opțiune decât să dau astăzi o direcție care să-l oblige pe Executiv să acționeze. https://t.co/2OOnW1K2J6
– Brandon Lewis (@BrandonLewis) 22 iulie 2021
Avortul a fost dezincriminat în regiune în octombrie 2019, în urma unui referendum pe această temă, întreruperea devenind legală în martie 2020. În ciuda schimbărilor de lege, Lewis a menționat că femeile nu erau încă în măsură să acceseze avorturile în siguranță în țară, peste un an și o jumătate mai târziu, însă.
Secretarul de stat a declarat că este „obligația sa legală și morală” să se asigure că accesul la serviciile de avort este la fel de simplu și accesibil ca și în alte părți ale Regatului Unit.
„În centrul acestei chestiuni se află femeile și fetele din Irlanda de Nord, cărora li s-au refuzat și continuă să li se refuze aceleași drepturi reproductive ca femeile din restul Regatului Unit”.
Lewis a folosit joi competențe speciale pentru a emite Regulamentul privind avortul (Irlanda de Nord) pentru 2021. Instrumentul legal a fost adoptat pentru a se asigura că guvernul din Irlanda de Nord respectă legea.
Deși a recunoscut că pandemia ar fi putut încetini implementarea serviciilor de avort în Irlanda de Nord, Lewis a spus totuși că a rămas „extrem de dezamăgit” de ritmul lent de schimbare și lipsa dialogului pe această temă cu Departamentul de Sănătate din regiune.
S-a înregistrat o scădere semnificativă a femeilor care călătoreau din Irlanda de Nord în Anglia și Țara Galilor pentru avort în 2021, potrivit datelor guvernului britanic. Doar aproximativ 371 au făcut călătoria în scopul avortului în comparație cu 1.014 în 2019. În timp ce legea avortului a intrat în vigoare în Irlanda de Nord, unele practici medicale refuză să efectueze întreruperi după 10 săptămâni, cu toate acestea, femeile fiind nevoite să călătoriți în străinătate dacă nu doresc să continue o sarcină într-o etapă ulterioară.
Un purtător de cuvânt al unei organizații pro-alegere din Irlanda de Nord „Alliance for Choice” a lăudat intervenția, spunând într-o declarație : „În cele din urmă, serviciile de avort cu mult timp în urmă pot lua locul lor în cadrul asistenței medicale din Irlanda de Nord”.
„Rămânem plini de speranță că oamenii nu vor mai trebui să suporte degradarea călătoriilor forțate în Anglia sau navigarea într-un serviciu precar și limitat”, au adăugat ei.
Politicienii conservatori ai Partidului Democrat Unionist, pe de altă parte, nu s-au bucurat de acțiunea lui Lewis. Carla Lockhart, membru al Parlamentului DUP din Westminster, a cerut abrogarea legislației care a dezincriminat încetările, postând pe Twitter că „avortul dăunează celor fără voce, cei mai vulnerabili din societatea noastră”.
Avortul dăunează celor fără glas. Cei mai vulnerabili din societatea noastră. Cei care au fost atât de vocali în privința forțării Westminster printr-o amnistie pe probleme de probleme, sunt în mod ciudat tăcut atunci când vine vorba de avort care este forțat să locuiască din Irlanda de Nord din Westminster. # RepealSection9
– Carla Lockhart MP (@carlalockhart) 22 iulie 2021
Irlanda de Nord a fost una dintre ultimele țări din Europa cu interzicerea avortului. Gibraltar, un teritoriu britanic de peste mări, aflat în vârful sudului Spaniei, a votat recent pentru ca avortul să fie legal până la 12 săptămâni de sarcină. Andorra și Malta au încă legi stricte privind avortul, în care este ilegal ca femeile să întrerupă sarcinile, chiar dacă viața mamei este în pericol.
Îți place povestea asta? Împărtășește-l cu un prieten!