Politics Technology

Circul bielorus din Tikhanovskaya este cel mai recent exemplu de politică occidentală eșuată bazată pe „schimbarea regimului” în fosta Uniune Sovietică

Svetlana Tikhanovskaya, liderul favorit al opoziției din Belarus, a fost la Washington, cerând parlamentarilor să impună sancțiuni țării sale, în încercarea de a-l răsturna pe liderul său veteran, Alexander Lukashenko.

„Cred că este timpul ca țările democratice să se unească și să-și arate dinții”, a spus ea politicienilor, exprimându-și visele pentru propria țară în termeni pro-americani. Acest lucru i-a câștigat, fără îndoială, pe susținătorii ei din Occident și se potrivește cu șablonul clasic de schimbare a regimului de la Washington – deturnând protestele populare pentru a redesena fronturile geopolitice ale lumii.

Tikhanovskaya pare a fi ultimul dintr-o linie de figuri de opoziție marginală, care sunt unși ca salvatori de către Occident, precum venezueleanul Juan Guaidó sau rusul Alexey Navalny. Odată ce narațiunea unei figuri pro-democratice care încearcă să se alinieze la statele occidentale a fost plantată și mass-media urmează direcția, atunci este considerat legitim ca Washingtonul să își organizeze „societatea civilă” împotriva acelui stat. La fel ca în Ucraina, țările NATO subminează suveranitatea Belarusului sub auspiciile sprijinirii poporului.

O narațiune detașată de realitate

Un sondaj recent realizat de Chatham House din Marea Britanie demonstrează cât de departe această narațiune nu este reală. Ca răspuns la întrebarea cine ar face cel mai bun președinte al Belarusului, doar 4% au susținut Tikhanovskaya, în timp ce 23% au răspuns în favoarea lui Lukașenko. Un colosal 25% numit Viktor Babariko – fostul șef al unei bănci deținute de Rusia, care servește acum pentru acuzații de fraudă controversate.

De asemenea, pe rt.com „Cu ajutorul lui Biden vom prevala”, spune liderul opoziției bieloruse Tikhanovskaya, cerând americanilor să-l elimine pe Lukashenko

Și totuși, pe baza presupusei sale popularități, Lituania a găzduit și recunoscut Tikhanovskaya drept președintele legitim al Belarusului și a denunțat orice acorduri dintre Lukașenko și Rusia ca fiind crime împotriva poporului din Belarus. Babariko nu se uită înăuntru.

Sondajul realizat de Chatham House arată că bielorușii privesc Rusia mult mai favorabil decât UE, SUA sau orice altă țară. O majoritate clară a respondenților sprijină continuarea aderării la alianța militară CSTO condusă de Rusia, în timp ce 7% dintre respondenți doresc să adere la NATO. Totuși, acest lucru nu poate fi un obstacol de netrecut, deoarece doar 17% dintre ucraineni doreau aderarea la NATO atunci când NATO a promis în 2008 că Ucraina va deveni în cele din urmă membru.

În ceea ce privește apartenența la uniunile politice, 32% dintre respondenți preferă o Uniune cu Rusia, 9% preferă o Uniune cu UE, în timp ce 46% preferă să fie într-o Uniune atât cu Rusia, cât și cu UE. Chiar dacă Rusia este în mod clar partenerul preferat pentru poporul belarus, care a arătat o preferință de a nu trăi într-o Europă divizată, unde trebuie să aleagă între Rusia și UE.

Aici se află sursa tuturor conflictelor majore din Europa. Prin excluderea celui mai mare stat european – Rusia – din principalele instituții ale Europei, „integrare europeană” înseamnă ruperea țărilor din vecinătatea comună dintre Occident și Moscova. Distrugerea popoarelor cu secole de istorie, cultură, tradiții și limbă împărtășită cu Rusia este descrisă grosolan ca eliberând un popor iubitor de libertate din ghearele autoritare ale Rusiei.

Narațiunea Belarusului este în concordanță cu eforturile SUA de a reforma noul război rece ca o rivalitate între democrațiile liberale și statele autoritare. În timp ce propaganda bună descrie în mod ideal toate conflictele ca pe o competiție între bine și rău, încadrarea ideologică nu are prea mult sens, întrucât Rusia și China nu luptă împotriva democrațiilor ca campioni ai autoritarismului.

Mai mult, Rusia este perfect capabilă să se înțeleagă cu țări precum Coreea de Sud, Japonia, India și alte democrații din Est. Cu toate acestea, narațiunea democrațiilor liberale versus statele autoritare servește scopului de legitimare a interferenței occidentale și de delegitimizare a răspunsului rus.

Geopolitica revoltelor populare

Eforturile occidentale de a răsturna guvernul din Belarus demonstrează modul în care dezvoltarea democratică este împiedicată de geopolitica unei Europe divizate. Belarusii sunt pregătiți pentru un transfer de putere, în timp ce Moscova nu este la fel de mulțumită de Lukașenko și nu s-ar opune ca un succesor să preia funcția, cu condiția să fie legitimi și aleși din Belarus. Cu toate acestea, într-o Europă divizată, orice tulburare internă este vulnerabilă la exploatare de către „promotorii democrației” care caută să redeseneze granițele Europei.

De asemenea, pe rt.com, Belarusul face raiduri în case de jurnaliști și arestează trei în aceeași zi, în timp ce studenții au fost închiși pentru „încălcarea ordinii publice” în timpul protestelor

Lecția din revoluțiile culorilor din Georgia și Ucraina a fost că democratizarea este tratată doar ca un pretext pentru interferența puterilor NATO, nu este obiectivul principal. Protestele anticorupție și pro-democrație au fost imediat deturnate și legate de aderarea la NATO și UE, în timp ce democrația și drepturile omului au devenit obstacole în calea consolidării guvernelor pro-vest / anti-ruse.

În Georgia, puterile NATO au făcut scuze continue pentru autoritarismul [fostului președinte al Georgiei Mikheil] Saakashvili. În Ucraina, SUA au salutat chiar reducerea presei și arestarea liderului opoziției acolo ca consolidând democrația. În Belarus, Tikhanovskaya, cu sprijinul ei de 4%, nu se poate baza pe sprijinul democratic pentru a pune în aplicare agenda Washingtonului.

Operațiunile SUA de schimbare a regimului din Iugoslavia, Libia, Siria, Georgia, Ucraina și Belarus au pus Rusia într-o dilemă. Pe de o parte, dacă Rusia se oprește, guvernele se pot clătina, iar SUA pot instala un guvern pro-vest / anti-rus care să-i ia locul. Pe de altă parte, dacă Rusia intervine susținând guvernul legitim, atunci Moscova poate fi condamnată ca apărător al unui lider nepopular și autoritar.

De asemenea, pe rt.com Sfinxul Europei: imprevizibil și neînțeles pe scară largă în Occident, ceea ce se va întâmpla în Belarusul lovit de criză este o presupunere a oricui

Această democrație liberală versus narațiune autoritară ascunde, de asemenea, o mare ironie. Pe măsură ce puterile occidentale încearcă să răstoarne guvernul din Belarus cu sancțiuni, Minsk devine mai dependent de Moscova. Washingtonul face o poveste despre faptul că independența țării este amenințată de Rusia, în timp ce cuprinde suveranitatea sa de departe.

O Europă disfuncțională

După Războiul Rece, era de așteptat ca țările care se străduiesc spre democrație să se alinieze în mod natural cu Occidentul liberal-democratic, care, informat de valorile sale, va acționa ca o „forță definitivă”. În schimb, combinarea democratizării cu alinierea occidentală se află acum în centrul unui proiect ideologic care alimentează noul război rece.

După cum demonstrează sondajele, democratizarea Belarusului nu ar însemna aderarea la blocul occidental împotriva Rusiei – pur și simplu nu există sprijin public pentru asta. Astfel, mișcările organice pentru democratizare și transferul pașnic de putere trebuie să fie deturnate, corupte și, în cele din urmă, distruse de politica blocului într-o Europă divizată.

Cererea rezonabilă de reforme politice din partea bielorușilor a fost acum respinsă pentru a defila Tikhanovskaya în jurul Washingtonului ca lider legitim al Belarusului, în timp ce ea pledează pentru sancțiuni și schimbarea regimului.

Îți place povestea asta? Împărtășește-l cu un prieten!

Declarațiile, punctele de vedere și opiniile exprimate în această coloană sunt doar cele ale autorului și nu reprezintă în mod necesar cele ale RT.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *