National Opinii Politică Societate Știri

UE va cere ca Bitcoin să poată fi urmărit și va interzice portofelele criptografice anonime într-un efort de a preveni spălarea banilor

Schimburile de criptomonede ar putea fi forțate să colecteze detalii despre persoanele care trimit și primesc cripto conform noilor norme propuse de Comisia Europeană.

Executivul UE a anunțat marți posibila schimbare de politică ca parte a unui pachet de reforme care vizează combaterea criminalității financiare în cadrul blocului.

„Scopul acestui pachet este de a îmbunătăți detectarea tranzacțiilor și activităților suspecte și de a închide lacunele folosite de infractori pentru spălarea veniturilor ilicite sau finanțarea activităților teroriste prin intermediul sistemului financiar”, a declarat Comisia într-un comunicat.

Noua lege va institui o nouă autoritate la nivel european pentru combaterea spălării banilor (AMLA) cu drept de a supraveghea criptomonedelor până în 2023.

Unii furnizori de servicii de cripto-active sunt deja acoperiți de normele UE privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Legea propusă ar aplica aceste reguli întregului sector criptografic, obligându-i pe furnizorii de servicii precum schimburile criptografice să efectueze monitorizare a utilizatorilor lor, informează Reuters.

Acest lucru ar aduce activele criptografice în linie cu transferurile bancare, aplicând ceea ce este asa-numita Travel Rule la tranzacțiile criptografice pentru a le face trasabile.

În practică, acest lucru înseamnă că un furnizor de servicii care schimbă cripto în numele unui client ar trebui să înregistreze numele, adresa, data nașterii și numărul contului, precum și numele destinatarului destinat transferului.

Portofelele de cripto-active anonime ar fi, de asemenea, interzise în conformitate cu noua lege – la fel cum sunt deja conturile bancare anonime – într-un efort de a asigura pe deplin trasabilitatea tranzacțiilor folosind Bitcoin și alte criptos.

„Aceste propuneri au fost concepute pentru a găsi echilibrul corect între abordarea acestor amenințări și respectarea standardelor internaționale, fără a crea o povară de reglementare excesivă asupra industriei”, a spus Comisia Europeană.

„Aceste propuneri vor ajuta industria cripto-activelor din UE să se dezvolte, deoarece va beneficia de un cadru legal actualizat și armonizat în întreaga UE”.

Statele UE și Parlamentul European au ultimul cuvânt cu privire la propuneri, ceea ce înseamnă că ar putea dura doi ani pentru ca acestea să devină lege.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *