Ministrul apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a susținut că nu există „nicio dovadă de spionaj” în spatele descoperirii de luna trecută a unei „grămezi umede” de hârtii clasificate la o stație de autobuz. Gafa a fost fixată pe o persoană neidentificată.
Aproape 50 de pagini de documente ale Ministerului Apărării (MD) au fost găsite de un membru al publicului la o stație de autobuz din Kent în iunie. Când a lansat o anchetă asupra incidentului, ministrul achizițiilor publice al apărării, Jeremy Quin, a spus că un singur funcționar public se află probabil în spatele încălcării majore a securității.
Luni, Wallace a confirmat această presupunere într-o declarație adresată Parlamentului de a anunța concluziile acelei anchete – care „nu a găsit dovezi de spionaj” și „a concluzionat că nu au existat compromisuri ale ziarelor de către adversarii noștri”.
„Ancheta a confirmat în mod independent circumstanțele pierderii, inclusiv gestionarea documentelor din cadrul Departamentului, locația în care s-au pierdut documentele și modul în care s-a produs. Acestea sunt în concordanță cu evenimentele auto-raportate de individ ", a remarcat Wallace.
Exprimându-și încrederea că „toate documentele SECRET” au fost recuperate, Wallace le-a spus parlamentarilor că „individul în cauză a fost eliminat din munca sensibilă și a primit deja autorizația de securitate suspendată în așteptarea unei revizuiri complete”.
Majoritatea documentelor deplasate au fost clasificate drept „sensibile oficial”, dar Quin a recunoscut că una dintre lucrări era marcată „Secret: UK Eyes Only” – una dintre cele mai înalte clasificări de securitate din Marea Britanie. Cache-ul a inclus, de asemenea, e-mailuri și prezentări PowerPoint și se înțelege că provine din biroul unui înalt oficial al Ministerului Apărării.
Printre documente se afla un dosar care dezvăluia considerațiile militare britanice privind reacția potențială a Moscovei la trecerea navei de război HMS Defender în largul coastei Crimeei. Ziarele ar fi detaliat, de asemenea, deliberările SUA-Regatul Unit cu privire la viitorul trupelor britanice staționate în Afganistan, odată cu încheierea operațiunilor NATO în această țară.
BBC, căruia i s-au dat documentele de către persoana care le-a găsit, a declarat că a decis să nu raporteze unele dintre detaliile acestei părți a dosarului pentru a nu „pune în pericol securitatea britanicilor și a altor personal din Afganistan”.
Referindu-se la misiunea HMS Defender în apropiere de Crimeea – supranumită „Op Ditroite”, MD ar fi descris-o drept „un pasaj inocent prin apele teritoriale ucrainene”.
Potrivit documentelor, planificatorii militari britanici au fost de părere că au o „narațiune puternică și legitimă” pentru navigarea prin zonă și au argumentat că faptul că jurnaliștii încorporați la bordul navei de război ar „oferi o opțiune pentru verificarea independentă” a acțiunilor navei. .
După cum s-a întâmplat, forțele ruse din 23 iunie i-au cerut apărătorului să părăsească apele de la Capul Fiolent, lângă orașul Sevastopol din Crimeea, înainte ca garda de coastă rusă să fi tras focuri de avertizare asupra navei. Dar Ministerul Sănătății a susținut că aceste împușcături făceau parte dintr-un exercițiu de artilerie planificat în prealabil.
Cu toate acestea, un videoclip a respins această afirmație a doua zi după ce a arătat că forțele ruse cer în mod repetat nava să-și părăsească apele și, după mai multe avertismente, să tragă cu focuri de avertizare asupra intrusului.
Rusia a convocat ambasadorul britanic și atașatul militar al Regatului Unit la Moscova pentru a protesta în legătură cu incidentul.
Marea Britanie susține că Crimeea aparține Ucrainei, în ciuda regiunii majoritar-ruse care s-a întors în administrația Moscovei după un referendum din 2014.
Dacă îți place această poveste, împărtășește-o cu un prieten!