Politics Technology

Journos, miniștri, fiul lui Khashoggi și familia unui conducător pe lista celor 50.000 de ținte posibile pentru spyware-ul israelian Pegasus – rapoarte

Se crede că o listă de peste 50.000 de numere de telefon include ținte marcate de clienții firmei de supraveghere israeliană NSO Group pentru hacking. Unele dintre telefoane ar fi fost infectate cu malware-ul său emblematic, Pegasus.

Printre persoanele presupuse a fi selectate pentru supravegherea digitală se numără „sute de directori de afaceri, personalități religioase, cadre universitare, angajați ai ONG-urilor, oficiali ai sindicatelor și oficiali guvernamentali, inclusiv miniștri de cabinet, președinți și prim-miniștri”, a raportat The Guardian. De asemenea, include „membri apropiați ai familiei unui conducător al unei țări, ceea ce sugerează că conducătorul ar fi putut instrui agențiile lor de informații să exploreze posibilitatea de a-și monitoriza propriile rude”.

Acuzațiile bombei au venit duminică de la membrii unui colectiv de 17 organizații media, care include ziarul britanic, pe baza anchetei lor despre o scurgere obținută de presa franceză Forbidden Stories și grupul pentru drepturile omului Amnesty International .

Laboratorul de securitate al Amnesty a efectuat o analiză criminalistică a unora dintre telefoanele de pe listă, care a fost evaluată de colegi de Citizen Lab , un grup de la Universitatea din Toronto care urmărește de ani buni cazuri suspecte de infecții cu Pegas. Dintre cele 67 de smartphone-uri analizate, dovezi ale unei infecții reușite au fost găsite pe 23 și dovezi ale unei tentative de infiltrare pe 14.

NSO Group a contestat concluziile consorțiului jurnalistic, spunând că afirmațiile potrivit cărora clienții săi foloseau adesea Pegasus pentru a spiona pe oricine, cu excepția țintelor legitime ale operațiunilor de combatere a terorismului și a investigațiilor infracțiunilor grave, așa cum cereau contractele, erau „false”. Acesta a numit cifra de 50.000 „exagerată” și a spus că acuzația se bazează pe o „interpretare înșelătoare a datelor divulgate”.

De asemenea, pe rt.com, programul spyware israelian Pegasus ar fi folosit pentru a pirata telefoanele a zeci de jurnaliști Al Jazeera în atac de amploare

În special, firma israeliană a respins că malware-ul său a fost implicat în vreun fel în asasinarea lui Jamal Khashoggi, un columnist autoexilat pentru Washington Post, care a fost ucis la un consulat saudit la Istanbul în octombrie 2018 în ceea ce mulți cred că a fost un crimă sponsorizată de guvern. Riyadh a dat vina pe un grup necinstit de agenți de securitate, care au fost judecați și condamnați pentru ucidere. Telefonul logodnicei lui Khashoggi a fost pătruns de Pegas cu doar patru zile înainte de moartea sa, în timp ce telefoanele fiului său, ale altor membri ai familiei, ale prietenilor și ale colegilor de muncă au fost găsite pe lista presupusă a țintelor, au spus anchetatorii.

NSO Group a spus că „tehnologia sa nu a fost asociată în niciun fel cu crima urâtă” a lui Khashoggi și nu a fost folosită pentru „ascultarea, monitorizarea, urmărirea sau colectarea informațiilor referitoare la el sau membrii familiei sale” menționate într-o anchetă trimisă companiei .

Pegasus este o suită software concepută pentru a prelua controlul de la distanță a telefoanelor care rulează pe sistemele de operare Android și iOS. Oferă acces la conținutul de pe dispozitivul infectat, inclusiv comunicările făcute prin mesageri criptate, și poate porni în secret microfonul și camerele dispozitivului sau poate monitoriza datele GPS pentru urmărirea locației în timp real.

Departe de fiecare număr de pe listă a fost de fapt atacat. O sursă le-a spus anchetatorilor că numărul mediu de ținte pe client era de 112 și că compania avea 45 de clienți pentru spyware-ul său Pegasus, coroborând evaluarea de către NSO Group a cifrei de 50.000. Unele numere erau telefoane fixe care nu puteau fi deloc infectate de Pegasus.

De asemenea, pe rt.com, tribunalul israelian aruncă petiția Amnistiei pentru a opri exportul de spyware Pegasus

De mult timp se speculează că clienții guvernamentali foloseau instrumentul puternic de piratare în scopuri nefaste, cum ar fi reprimarea disidenților sau hărțuirea jurnaliștilor de investigație. NSO Group declară că are garduri împotriva unor astfel de abuzuri, inclusiv a condițiilor stricte ale contractelor sale, a unui proces rigid de verificare care implică acordarea de licențe de export de către guvernul israelian și investigații interne ale tuturor rapoartelor credibile de abuz. Anchetatorii spun că lista scursă și analiza criminalistică confirmă că „unii clienți NSO își încalcă contractele cu compania”.

Se pare că „lista de dorințe” a hacking-ului datează din 2016 și constă din intrări selectate de clienții grupului NSO în 10 țări, inclusiv Azerbaidjan, Bahrain, Kazahstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită, Ungaria, India și Emiratele Arabe Unite ( EAU). Clienții din Mexic au selectat cele mai multe numere – peste 15.000 – urmate de Maroc și EAU, fiecare cu mai mult de 10.000 de numere.

Anchetatorii au promis o serie de publicații bazate pe analiza lor care vor fi lansate în următoarele săptămâni. Duminică, The Guardian a tipărit, de asemenea, o privire asupra jurnaliștilor de pe listă, o expunere despre presupusa utilizare a Pegasului de către guvernul maghiar și o poveste despre jurnalistul de investigație mexican Cecilio Pineda Birto.

Crima lui Birto din martie 2017 ar fi fost mult timp legată de o operațiune de supraveghere Pegasus. Numărul său de telefon se număra și printre presupusele ținte de hacking. Funcțiile de urmărire a localizării software-ului ar fi putut ajuta ucigașii să-l găsească, suspectează anchetatorii.

Dacă îți place această poveste, împărtășește-o cu un prieten!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *