Forțele Speciale din Regatul Unit sunt pe cale să se concentreze asupra unor noi sarcini secrete de contra-stat, cu accent pe Rusia și China, a dezvăluit Times Totu brigadierul Royal Marines Mark Totten.
Marinarii regali britanici vor prelua unele dintre rolurile „tradiționale” ale unităților de forțe speciale ale națiunii – Serviciul aerian special (SAS) și Serviciul special pentru bărci (SBS) – în timp ce se pregătesc pentru un nou contra- risc „mai mare” sarcini de stat, a spus Totten.
Brigadierul însuși este la comanda unei „forțe de comandă viitoare” de 4.000 de oameni, care este pe cale să împartă povara forțelor speciale, cum ar fi misiunile de combatere a terorismului maritim sau unele „operațiuni partenere” care implică unele „riscuri mai mari”.
Aparent, SAS și SBS vor depune toate eforturile pentru a contracara „marii adversari ai statului” – Moscova și Beijing, a declarat oficialul militar ziarului.
„Ceea ce vom putea face este să permitem [forțelor speciale] să se concentreze asupra [sarcinilor] mai dificile, mai complexe, contra-Rusiei și contra-Chinei. Este nevoie de expertiză reală a specialiștilor, așa că le vom permite să aibă mai mult timp și mai mulți oameni pentru a le aborda și putem realiza unele dintre sarcini ”, a spus Totten.
Brigadierul nu a explicat exact natura acestor operațiuni viitoare. The Times a raportat, citând unele surse ale armatei, că misiunile ar putea implica unele sarcini „perfide din punct de vedere politic” , cum ar fi instruirea navelor naționale din regiunea Mării Chinei de Sud pentru a le face mai bine pregătite să respingă ceea ce ziarul britanic numea „ostilitatea chineză”.
Natura operațiunilor potențiale ale Forțelor Speciale din Regatul Unit împotriva Rusiei rămâne neclară, dar Times susține că acestea ar putea implica supravegherea serviciilor de informații și a unităților militare rusești în cooperare cu serviciile de informații britanice MI6.
Anterior, Guardian a raportat că cele mai secrete părți ale armatei britanice vor obține probabil un nou accent și o nouă misiune care ar presupune contracararea Rusiei și a altor actori de stat prin misiuni secrete.
Ziarul a spus că directorul forțelor speciale a elaborat un nou „Concept de operațiuni speciale” bazat pe pretenția că natura războiului modern se schimbă și că operațiunile militare subtile neconvenționale devin din ce în ce mai frecvente.
The Guardian l-a citat și pe șeful Statului Major General, Sir Mark Carleton-Smith, care a spus că pacea și războiul sunt „două state din ce în ce mai redundante”, în timp ce acuză „regimurile autoritare” de „exploatarea spațiului hibrid care există între ele”.
Totuși, comentariile lui Totten au fost un caz rar în care un oficial militar britanic a recunoscut în mod deschis că Londra intenționează să desfășoare Forțele Speciale din Marea Britanie în misiuni sub acoperire care vizează în mod special Rusia și China.
Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!