Premierul lituanian a dezvăluit că Vilnius intenționează să construiască o barieră la granița sa cu Belarus ca o modalitate de a stopa migrația peste frontieră, care a înregistrat o creștere a trecerilor ilegale în ultimele săptămâni.
Miscarea vine după ce Belarusul a decis să permită migranților să călătorească în UE prin Minsk, provocând o creștere masivă a activității la trecerea frontierei lituaniene. Politica a fost adoptată după ce Bruxelles-ul a impus sancțiuni Belarusului pentru arestarea activistului Roman Protasevich.
Autoritățile lituaniene consideră că guvernul din Belarus este de vină pentru problemele de la frontieră și l-au acuzat că a zburat migranți din Siria și Irak la Minsk și i-a transportat la frontieră.
Vorbind miercuri, Ingrida Simonyte a spus că Lituania va construi un zid între cele două țări pentru a opri fluxul de migranți.
„Vom începe construirea unei bariere fizice suplimentare, care împarte Lituania și Belarus, ceea ce ar fi un anumit semn și un anumit factor de descurajare pentru organizatorii fluxurilor de migrație ilegală”, a declarat ea într-o conferință de presă.
De asemenea, ea a acuzat Minsk că folosește agenții de turism pentru a atrage din ce în ce mai mulți migranți, cu scopul de a-i duce în UE. Locul principal de origine este Bagdad, a spus ea, menționând că unele persoane care trec frontiera au fost găsite documente de la companiile din Minsk și cărți de îmbarcare.
Autoritățile au declarat o stare de urgență din cauza situației imigraționale pe 2 iulie. Potrivit site-ului de știri lituanian Delfi, în primele șase luni ale anului 2021, 822 migranți ilegali au încercat să intre în țară. Aceasta este de 10 ori mai mare decât în 2020.
Luna trecută, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis l-a acuzat pe Minsk de „migrație armată”.
"Motivul? Este destul de ușor de ghicit. Suntem franci și adăpostim principalii lideri ai opoziției ”, a spus el.
Minsk și Vilnius s-au pătruns în mod regulat în ultimele luni, Lituania fiind acum cea mai comună țară de alegere pentru disidenții bielorusi. Printre aceștia figurează opoziția și fosta candidată la președinție Svetlana Tikhanovskaya, care locuiește acum în Vilnius. Consilierul său principal Franak Viacorka, care este, de asemenea, atașat la Consiliul Atlantic al NATO, locuiește și el în țară.
Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!