Eveniment finance Politică Politics Societate

AVIZ FAVORABIL PENRU DESPAGUBIRILE ELEVILOR – Presedintele Consiliului Economic si Social a semnat (Document)

Aviz favorabil pentru proiectul legislativ privind acordarea de despagubiri din oficiu elevilor navetisit „pagubiti” de Ordonanta de Urgenta 50/2021, prin restituirea diferentelor nedecontate pentru transport. Consiliul Economic si Social a dat unda verde initiativei legislative.

In expunerea de motive se arata ca in 2020, Guvernul si Parlamentul Romaniei si-au asumat ca elevii trebuie sa beneficieze de transport gratuit, initial prin OUG 70/2020 si ulterior prin Legea 226/2020. Astfel, s-a decis ca elevii vor beneficia de gratuitate la serviciile publice de transport, prin subventionarea operatorilor de catre autoritatile contractante. In cazul serviciilor de transport public care nu se desfasoara in regim de serviciu public, acestia aveau dreptul la un decont integral asigurat de scoala.
In iunie 2020, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta 50/2021 prin care a inlocuit decontul cu unul plafonat, asigurat elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu. Curtea Constitutionala a constat. Prin decizia 16/2023, neconstitutionalitatea Ordonantei 50/2021.

In acest context, elevii si fostii elevi pot solicita despagubiri pentru diferenta nedecontata. Avand in vedere numarul mare de elevi sau fosti elevi navetisti care se pot adresa instantelor de judecata, ducand la aglomerarea sau blocarea activitatii acestora, precum si faptul ca un proces pentru obtinerea despagubirilor ar fi adresat unitatilor de invatamant, care nu au consilieri juridici, fiind nevoite sa plateasca astfel de servicii, consideram necesara asigurarea despagubirilor din oficiu pentru elevi.
Prin propunerea legislativa se acorda despagubiri din oficiu elevilor navetisit pagubiti de Ordonanta de Urgenta nr. 50/2021, prin restituirea diferentelor nedecontate. Astfel, va fi evitata supraaglomerarea instantelor de judecata, finantarea cheltuielilor cu consilieri juridici ale statului iar elevii navetisti vor beneficia de dreptul lor la gratuitate, taiat in mod abuziv de catre Guvern, prin incalcarea Constitutiei”, se arata in expunerea de motive.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *