man Model National Știri

Proiect: produsele românești vor purta eticheta „DOR” – „De Origine România”, pentru a fi recunoscute mai ușor

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!

Un proiect de lege aflat în Parlament propune introducerea unei etichete speciale pentru produsele realizate cu materie primă din țara noastră, pentru a putea fi recunoscute mai ușor.

Potrivit proiectului de lege, etichete speciale DOR vor garanta clienților originea autohtonă a produselor realizate cu materie primă din România. Produsele agroalimentare care utilizează, în procesul de fabricație, materii prime de bază de origine românească și îndeplinesc anumite condiții ar putea fi etichetate cu denumirea „De Origine România”, prescurtat „DOR”.

De asemenea, producătorii care vor solicita eticheta DOR ar trebui să demonstreze că toate ingredientele folosite provin din țara noastră.

Inițiativa legislativă inițiată de Florian Emil Dumitru, deputat PNL, a fost semnată de peste 80 de parlamentari liberali, potrivit România TV. Aceștia sunt convinși că proiectul va satisface atât interesele producătorilor autohtoni, cât și pe cele ale consumatorilor.

„Supermarketurile au nevoie de astfel de produse care să fie etichetate conform și să poată să genereze campanii de promovare a produselor locale. România poate să producă măcar pentru consumatorul local hrană de calitate. Probabil că va fi o schemă de ajutor de stat pentru a susține activitatea de etichetare, ambalare, sortare”, a declarat Florian Emil Dumitru, deputat PNL, citat de Adevarul.

Totuși, producătorii din industria alimentară sunt sceptici. „Proiectul teoretic este foarte bun; practic este aproape imposibil de implementat la anumite sortimente, cum sunt cârnații. În primul rând, e bine de știut că nu avem o fabrică de mațe românești. Piața este China, Pakistan, India”, spune Constantin Frusinoiu, producător de afumături din Buzău.

Potrivit acestuia, mulți producători autohtoni aduc materie primă și din alte țări UE pentru că este mai accesibilă la preț. „Toate, și porcul, și vita, și oaia, și condimentele, o să fie cu cel puțin 50 la sută mai scumpe decât cele care sunt de import. Dincolo au subvenții foarte mari, au abatoare imense, crescătorii imense, subvenții de la stat și nu putem concura cu Germania, Spania, Polonia”,  a adăugat Frusinoiu.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *