Life Lifestyle National Natural Technology Transgender

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României acceptă recursul extremistului László Tőkés în scandalul retragerii decorației

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a acceptat recursul lui László Tőkés împotriva anulării Decretului prezidenţial de revocare a decoraţiei de stat a fostului episcop şi a stabilit data procesului pentru luna octombrie, au anunţat, joi, László Tőkés şi avocatul său, Előd Kincses, hotărârea instanţei, în cadrul unei conferinţe de presă, la Târgu Mureş, conform agenției maghiare de știri MTI.

Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României a anulat hotărârea în primă instanţă şi a dispus judecarea pe fond a cauzei, care va avea loc în data de 10 octombrie, se arată în comunicatul remis agenţiei ungare de presă MTI de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), care-l citează pe Előd Kincses. Curtea de Apel Bucureşti a respins, pentru a doua oară, cererea lui László Tőkés, care a solicitat anularea Decretului prezidenţial de revocare a decoraţiei oferită de statul român, pe motiv că nu este competent în acest caz, a amintit avocatul.

Reclamanţii au considerat că actuala hotărâre nu este un succes deplin şi şi-au exprimat convingerea că în octombrie vor câştiga definitiv procesul.

László Tőkés a subliniat că revocarea decoraţiei este o parte integrantă a falsificării istoriei, care urmăreşte, de asemenea, să discrediteze revolta de la Timişoara. “Şi acest proces s-a intentat pentru recunoaşterea adevărului istoric şi pentru oprirea cursului antimaghiar care, din anul 1989 încoace, domină în România. Tocmai de aceea, putem afirma cu curaj că cea mai mare miză a acestui proces este depăşirea politicilor antimaghiare”, se arată în document.

Előd Kincses a subliniat că fostul episcop nu a comis nicio infracţiune pentru care să i se poată revoca decoraţia. “Iohannis, a decis acest lucru din cauza unei declaraţii care a fost tradusă greşit în limba română, dar este important de reţinut că declaraţia nu este acelaşi lucru cu fapta”, citează comunicatul declaraţia avocatului.

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Revoluţie, László Tőkés a fost decorat de către preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, pentru rolul său avut, în anul 1989, în Revoluţia de la Timişoara care a dus la căderea dictaturii ceauşiste. Totuşi, această distincţie a fost retrasă de Klaus Iohannis, în martie 2016. Revocarea distincţiei a fost iniţiată, în anul 2013, de premierul Victor Ponta, după ce László Tőkés a afirmat, într-un discurs de-al său, la Băile Tuşnad, că Ungaria ar trebui să adopte un statut de protector asupra maghiarilor din Transilvania, aşa cum a făcut Austria în privinţa comunităţii germane din Tirolul de Sud (Italia).

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *