man Model National Opinii

Marius Mioc: 3 ani de la primul protest stradal din Timișoara împotriva măsurilor luate sub pretext covid (video)

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!

În 15 mai 2020 expirase starea de urgență și a fost o perioadă de 3 zile de „vid legislativ” din punct de vedere al măsurilor de combatere a covidului, fiindcă guvernul României, printr-o binevenită incompetență, a fost incapabil să declare starea de alertă proaspăt introdusă în legislație imediat după expirarea stării de urgență. Nu că n-ar fi încercat, dar s-au poticnit la respectarea tehnicii legislative.

După 2 luni în care românii putuseră să-și părăsească locuințele numai cu declarație pe proprie răspundere au fost acele 3 zile de libertate. Pe facebook văd că la București se organizează protest împotriva demenței guvernamentale și cineva a creat un eveniment facebook pentru protest și la Timișoara. Cine a făcut aceasta nu știu, cred că cineva din afara Timișorii și care nu cunoștea prea bine Timișoara, fiindcă alesese un loc nepotrivit pentru un protest: Bulevardul Revoluției. Nici nu era numit protest ci era îndemnul să ne plimbăm pe bulevardul Revoluției – un bulevard destul de lung. Pentru a organiza un protest eficace trebuie stabilit un punct clar de întîlnire, nu un bulevard lung.

Evenimentul facebook respectiv a fost între timp șters de cenzura facebook, dar după ce ziua protestului a trecut. Eu am distribuit pe profilul meu facebook evenimentul respectiv, făcînd precizarea că să ne întîlnim la Prefectură, care este pe bulevardul Revoluției. Dar am scris atunci că ar fi fost mai bine să fie organizat totul în Piața Operei, unde e spațiu pietonal și loc de întîlnire mai prielnic. Profilul meu facebook era un loc unde deja de 2 luni comentam negativ măsurile anticovid ale guvernului, aveam destui urmăritori care îmi țineau isonul în comentarii.
M-am dus pe bulevardul Revoluției la ora indicată și nu era lume acolo. Am fost dezamăgit. M-am întîlnit cu Cornel Seracin, ziarist la „Timișoara” (ziarul cu Proclamația din 1990, dar care ajuns cu tiraj destul de mic, nu influențează prea mult opinia publică din oraș) și muzeograf (fiindcă ziarul „Timișoara” nu plătea prea bine), care e printre cei 2800 prieteni ai mei de facebook. Nu știu dacă venise acolo fiindcă văzuse anunțul de pe profilul meu de facebook, ori a fost doar o întîmplare. M-am dus împreună cu Seracin în Piața Operei unde am început de unul singur să țin un discurs împotriva măsurilor anticovid din cele 2 luni anterioare. Nu aveam nici un fel de portavoce ori alt echipament, urlam și eu cît puteam să mă audă mai multă lume. În Piața Operei am mai găsit cîteva persoane – numărabile pe degete – care simpatizau cu ce spuneam. Una dintre ele – Sergiu Petrovici din Deta, m-a filmat cu telefonul mobil și a distribuit filmarea pe facebook. Filmarea respectivă am copiat-o apoi și am distribuit-o pe youtube și pe acest blog, cu titlul „Piața Operei, 16 mai 2020. Stăm cel mai prost din Estul Europei la număr de morți de covid. Să încerci să oprești un virus ținînd lumea în casă e ca și cînd ai aduna apă cu sita (video)”. Pentru filmarea lui Sergiu Petrovici am repetat și cîteva idei pe care le spusesem înainte, nefilmat.
Atunci, în 16 mai 2020, trecea lume prin Piața Operei și s-au mai adunat cîțiva care își exprimau susținerea față de protest. Am vorbit între noi să venim și a 2-a zi și să chemăm prieteni. Eu am anunțat și pe blog, dar nu sub formă de protest ci de „plimbare prin Piața Operei pentru a schimba impresii despre politica guvernului în problema covid”: Stop minciunilor în problema covid! – Azi 17 mai ora 17, Piața Operei Timișoara . Era după 2 luni de stare de urgență cînd se dădeau amenzi uriașe pentru simplul fapt că ai ieșit din casă – încă nu intervenise Curtea Constituțională să se mai micșoreze mărimea amenzilor. Am fost dezamăgit că doar 10-12 persoane au venit la această „plimbare”. Foloseam cuvîntul „plimbare” pentru a nu da pretext de amenzi. Cineva adusese și niște lozinci scoase la imprimantă pe foi A4. N-am primit amendă atunci, dar am fost legitimat de Jandarmerie și astfel am intrat în baza lor de date. Cum am spus, erau cele 3 zile cînd se isprăvise starea de urgență dar nu începuse starea de alertă. Tot Sergiu Petrovici a fost cel care a filmat discuțiile. Am pus pe youtube și pe blog și această discuție: 17 mai, Timișoara, împotriva stării de alertă. Politicienii au luat măsuri prostești, dar nu recunosc că au greșit că și-ar distruge cariera politică. Omul are miliarde de viruși și bacterii. Sîntem pentru ei ca o planetă pe care o populează. Distanțarea socială e, psihologic, un lucru rău. Să fie apropiere între oameni, dragoste, solidaritate (video – linc).

Aurelian Popa își amintește despre cum a început mișcarea protestatară din București:

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *