Istorie man Model National

Demolarea Bisericii Enei, monument istoric al Capitalei – 16 mai 1977. FOTO GALERIE

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!

În 16 mai 1977 a fost demolată Bisericii Ienii (sau Enei, așa cum era cunoscută popular). Biserica fusese ctitorită de jupâneasa Iana ( de unde și numele) pe la 1611, iar în 1724, fratele Mariei Brâncoveanu, Pană Negoescu și soția acestuia au ridicat pe locul ei biserica de zid în stil brâncovenesc, care a rezistat până în 1977.

Pretextul uzitat pentru demolarea acestui lăcaș de cult a fost cutremurul din 4 martie 1977. Cu toate că Biserica Ienii nu a suferit nicio avarie din cauza seismului, a fost pusă pe lista de clădiri demolată, fiind pusă la pâmânt la sfârșitul lunii aprilie 1977, la indicațiile Elenei Ceaușescu, din câte s-a spus.

Acestui demers i s-au opus atunci membrii Comisiei Centrale de Stat a Patrimoniului Cultural Național, specialiști și iubitori de istorie și artă, clerici și credincioși. Etapele demolării rapide a bisericii au fost surprinse în fotografii impresionante de Radu Ștefănescu, pe atunci student la Institutul de Arhitectură, informează Basilica.ro.

Anul trecut, Radu Ștefănescu a făcut publice instantaneele pe care le-a surprins cu ocazia acestui eveniment care a mutilat (încă o dată), Capitala României.

 

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *