man Model National Știri

14 Mai: Ziua Națională a Portului Tradițional din România

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!

Ziua Națională a Portului Tradițional din România a fost instituită prin Legea 102/2015 și este sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, anul acesta 14 mai 2023, transmite Basilica.

Potrivit actului normativ, marcarea acestei zile are rolul de a promova portul popular românesc, de a „evidenția valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone”, informează Agerpres.

Pe lângă atribuțiile pe care le au în marcarea acestei zile, muzeele de etnografie și Centrele pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Institutul Cultural Român și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, fundațiile, asociațiile sau organizațiile neguvernamentale, al căror obiect de activitate îl reprezintă promovarea culturii tradiționale, un rol important revine Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, prin difuzarea de emisiuni de promovare a tradițiilor populare și a valorilor etnografice românești, precizează sursa citată.

Totodată, Legea 102/2015 prevede includerea, în luna mai, în cadrul curriculei școlare pentru clasele IV-XII, la disciplina educație civică sau la disciplinele echivalente, a două ore consacrate portului tradițional al zonei sau al minorităților naționale, evidențiind semnificația acestora în păstrarea identității naționale.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *