Externe man Model National

Europarlamentar olandez: introducerea monedei euro digitale nu trebuie să ducă la înființarea unui „sistem de credit social” în stil canadian, care să încalce libertățile cetățenilor

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!

Europarlamentarul olandez Marcel de Graaff a afirmat recent, în timpul unei dezbateri din 19 aprilie la Bruxelles, că introducerea monedei euro digitale nu trebuie să încalce libertățile cetățenilor sau să facă posibilă înghețarea conturilor bancare, așa cum s-a întâmplat în Canada în timpul Convoiului pentru Libertate din 2022.

„Cea mai mare îngrijorare a cetățenilor este că, în viitor, guvernul va putea limita pe ce lucruri își cheltuiesc banii cetățenii, cum sunt produsele din carne și combustibilii”, a spus de Graaff.

„Sau de faptul va fi o formă de sistem de credit social ca în Canada, în care contul contul bancar este blocat dacă critici guvernul”, a adăugat europarlamentarul, referindu-se la decizia guvernului Trudeau de a îngheța conturile bancare ale canadienilor care au susținut Convoiul pentru Libertate din 2022.

„De aceea, moneda euro digitală trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: achizițiile nu trebuie urmărite [pentru a se afla] produsul [cumpărat], soldul trebuie să poată fi retras imediat ca numerar și nu trebuie să fie programabil. Acest lucru trebuie stabilit prin lege”, a adăugat Graaff.

În timp ce moneda digitală este considerată o posibilitate de ceva timp, atât Canada, cât și Europa fac pași către implementarea banilor electronici.

În martie, UE a propus noi reglementări pentru a impune acceptarea monedei euro digitale centralizate. Totuși, nu se știe cum va funcționa sistemul exact.

În plus, 20 din 27 de state membre UE au adoptat euro digital, oferindu-i aceeași valoare ca și numerarul. Această decizie poate forța companiile să accepte o viitoare monedă digitală a Băncii Centrale Europene (BCE).

De asemenea, Banca Canadei, organizația bancară centrală a Canadei, a făcut progrese în implementarea monedei digitale, solicitând, într-un sondaj în această lună, feedback din partea publicului cu privire la crearea „dolarului digital”. Este deja conștientă de faptul că unii oameni nu vor putea participa la o societate fără numerar.

„Oamenii tind să folosească numerar mai rar în zilele noastre: majoritatea plăților sunt deja digitale, cum este utilizarea cardurilor de debit sau de credit. Dacă această tendință continuă, poate veni un moment în care numerarul să nu mai fie acceptat pe scară largă în tranzacțiile de zi cu zi, ceea ce ar putea exclude mulți canadieni din economie”, a precizat Banca.

Recent, Agenția pentru venituri din Canada (CRA) a anunțat că, începând din 2024, nu va mai permite cetățenilor să își plătească în numerar datoriile fiscale în valoare de peste 10.000 de dolari și va obliga plata prin mijloace electronice, în conformitate cu o nouă regulă care face parte dintr-un proiect de lege federal care va deveni probabil lege în curând.

Deși până acum băncile canadiene nu au fost lovite de colaps precum unele bănci din Statele Unite în ultimele luni, experții au avertizat că o criză financiară ar putea însemna accelerarea introducerii monedelor digitale ale băncilor centrale.

Monedele digitale au fost promovate de unii oficiali guvernamentali ca fiind o modalitate de a înlocui numerarul tradițional.

După cum s-a menționat într-un raport recent de la LifeSiteNews, experții avertizează că monedele digitale ale băncii centrale sunt un „instrument de control” al guvernului.
„Monede digitale susținute de guvern sunt emise de o bancă centrală. Acestea pot fi emise către instituțiile financiare sau publicul larg, oferind efectiv oamenilor un cont bancar pe care guvernul îl va putea accesa direct, într-un cont deținut fie de guvern, fie de o bancă comercială”, se arată în raport.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *