Eveniment finance Politică Politics Societate

SCADEREA CONTRIBUTIILOR CAS, LA VOT – Se cere diminuarea cu 5 puncte procentuale incepand cu 1 ianuarie 2024. Avizele date in Senat (Document)

Proiectul de lege pentru completarea Codului fiscal semnat si de fostul premier Florin Citu (foto) se afla pe ordinea de zi a sedintei de luni, 8 mai 2023. Este vorba despre scaderea contributiilor la asigurari sociale.

Propunerea legislativa a primit avize favorabile de la:

-Consiliul Economic si Social;
Consiliul Legislativ, cu observatii si propuneri;
-Comisia pentru Drepturile Omului;
-Comisia pentru sanatate;
-Comisia pentru antreprenoriat.

-Comisia pentru munca;
-Comisia pentru buget.

Initiatorii propun urmatoarele modificari:

-diminuarea cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20% a contributiilor de asigurari sociale, incepand cu 1 ianuarie 2024;
-instituirea unui plafon maxim pentru calculul si plata contributiilor sociale de sanatate, la maximum 3 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, incepand cu 1 ianuarie 2024.
In expunerea de motive se arata ca povara fiscala aplicata asupra persoanelor care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor este una dintre cele mai mari din spatiul Uniunii Europene:
Printre consecintele acestei stari de fapt putem enumera: un nivel ridicat al muncii la negru sau in zona gri, un numar covarsitor de salarii minime brute, o destimulare a muncii in favoarea diferitelor forme de asistenta sociala.
Mai mult decat atat, inflatia galopanta inregistrata in orizontul de timp 2022-2023 impune adoptarea unor masuri cu caracter fiscal care sa conduca la majorarea veniturilor nete ale tuturor angajatilor, atat din sectorul public, cat si din sectorul privat, in scopul protejarii relative a puterii de cumparare a angajatilor. De asemenea, trebuie precizat faptul ca, indiferent de nivelul contributiei de asigurari sociale de sanatate, asiguratii dispun de acelasi pachet de servicii de sanatate”.


About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *