man Model National Știri

MEDIA MATRIX – Conspirația Gutenberg. Documentar VIDEO tradus în română

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!

Neobositul traducător Ionel Trandafir oferă cititorilor ActiveNews un nou Documentar antologic:

Media Matrix – Documentar structurat în trei episoade

Ionel Trandafir: „Un documentar incredibil despre modul în care mass-media (presa scrisă, telegraful, telefonul, internetul etc.) a schimbat dramatic modul în care oamenii se văd pe ei înșiși.

De exemplu, înainte de cuvântul tipărit, ideea de „public” sau de mase nu a existat niciodată…Media. Ne înconjoară. Ne trăim viața în ea și prin ea. Ne structurăm viețile în jurul ei. Dar nu a fost întotdeauna așa. Deci, cum am ajuns aici? Și unde ne duce tehnologia media care ne guvernează din ce în ce mai mult viețile? Aceasta este povestea Media Matrix.

De la Renaștere la Reformă, de la căderea feudalismului la ascensiunea capitalismului, de la Revoluția Științifică la Revoluția Industrială, de la modul în care ne ordonăm gândurile la ceea ce alegem să gândim, nimic nu a supraviețuit intact revoluției tipografice. Lumea noastră este lumea pe care a creat-o presa tipărită.

Ne este greu să ne dăm seama cât de incredibil a fost pentru cei care au fost pentru prima dată martori ai comunicării de la distanță cu o fantomă electrică fără trup. De fapt, era aproape imposibil pentru oameni să înțeleagă acest tip de comunicare altfel decât în termeni spirituali. Chiar și cuvântul „medium” evocă spectrul contactului cu lumea spiritelor…

Ne aflăm în fața unei prăpastii. Pe de o parte se află „realitatea”: experiența umană originală, autentică, trăită. Iar de cealaltă parte se află metaversul: lumea experienței mediatice în mod constant. La mijloc se află hiperrealitatea, acel spațiu neclar dintre lumea reală și lumea virtuală. Și, trăind așa cum trăim de această parte a revoluției media electronice, este singurul loc pe care l-am cunoscut vreodată.”, consideră traducătorul documentarului de mai jos, structurat în trei părți.

Conspirația Gutenberg – Media Matrix 1

Ce lucruri mărețe a făcut Dumnezeu – Media Matrix 2 Călătorie în Metavers – Media Matrix 3

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *