Eveniment finance Politică Politics Societate

SOSOACA MAI INCEARCA O DATA – Proiectul de lege care prevede deduceri de taxe, in dezbaterea Camerei Deputatilor. Senatul l-a respins (Document)

Proiectul de lege initiat de senatoarea Diana Sosoaca privind modificarea Codului Fiscal a fost inregistrat luni, 24 aprilie 2023, in Camera Deputatilor, for decizional, dupa ce anterior a fost respins de Senat. Concret, initiativa legislativa prevede deduceri de taxe pentru romanii care au in intretinere una sau mai multe persoane.

Propunerea legislativa modifica art. 77 din Codul fiscal si prevede deduceri pentru persoanele care au mai multe persoane in intretinere si care nu se incadreaza in limita de 3.600 lei impusa de actualul cod fiscal, dar care nu au venituri mai mari de 20000 lei.
Potrivit expunerii de motive, deducerile sunt acordate pentru orice fel de venituri, acestea nemaifiind exclusiv adresate celor salariale, astfel ca o sfera cat mai mare de contribuabili sa poata beneficia de aceste facilitati fiscale. Scopul deducerilor din impozitul pe venit este sprijinirea contribuabililor care au ingrijire mai multe persoane (copii, parinti, soti) si, in acelas timp, incurajarea persoanelor active, cu venituri medii sa procreeze, statul asumandu-s indirect (prin deducerile personale reglementate prin prezenta lege) si direct (prin alocatiile pentru copii) o parte din cheltuielile cu cresterea copiilor:
“Prezenta reglementare fiscala este de natura a incuraja munca si constituie o masura directa pentru stoparea declinului demografic, precum si pentru incurajarea intoarcerii in tara a romanilor din diaspora”.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare cuprinse intre 3.600 lei si 20.000 lei, deducerea personala se acorda astfel:
(a) pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 20% din impozitul pe venit datorat;
(b) pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 30% din impozitul pe venit datorat;
(c) pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 40 % din impozitul pe venit datorat;
(d) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 50% din impozitul pe venit datorat.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 20.000 lei nu se acorda deducerea personala.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *