man Model National Știri

Piețele bursiere europene, în cădere liberă: Efect de domino după falimentul celor două bănci americane

Piețele bursiere europene au avut un început de săptămână foarte slab, în condițiile în care turbulențele care au început săptămâna trecută continuă să afecteze piețele, scrie TheGuardian. 

Asta în ciuda faptului că autoritățile de reglementare din SUA au protejat depozitele Silicon Valley Bank și au încercat să consolideze sistemul financiar noaptea trecută. Directorul de investiții al AJ Bell, Russ Mould, a declarat:

„În ciuda eforturilor guvernelor și ale autorităților de reglementare, piața era încă foarte nervoasă luni, investitorii luând în considerare consecințele prăbușirii SVB.”

Indicele FTSE 100 s-a prăbușit cu 153 de puncte, sau 2%, până la 7595 de puncte. Acesta este cel mai scăzut nivel din prima săptămână a lunii ianuarie și cu aproximativ 6% sub maximele record de luna trecută.

Acțiunile financiare se numără printre titlurile în scădere la Londra, Standard Chartered a scăzut cu 5%, managerul de investiții Abrdn a pierdut 4,3%, iar Barclays a pierdut aproximativ 4,5%. Indicele bancar european STOXX a scăzut cu 5%, după ce vineri a pierdut 3,78%, lăsându-l pe cale să înregistreze cea mai mare scădere pe două zile de când Rusia a început invazia în Ucraina în februarie 2022.

Mould explică:

„Există multe motive de îngrijorare, fie că este vorba de conflictul din Ucraina, de inflație, de creșterea ratelor dobânzilor, iar acum s-a adăugat și o potențială criză bancară. Nu e de mirare că oamenii se simt puțin speriați. Deocamdată, panica care s-a instalat la sfârșitul săptămânii trecute pare să fi fost stăpânită, dar rămâne de văzut dacă piața își poate recăpăta încrederea care a făcut ca FTSE 100 să atingă un nivel record la începutul acestui an. Mediul de finanțare pentru companiile tehnologice și start-up-uri pare cu siguranță mult mai puțin sănătos și s-ar putea ca atenția să înceapă să se îndrepte către managerii de active și fondurile de private equity care investesc în aceste firme.”

În Europa, indicele acțiunilor DAX din Germania a pierdut 2,9%, în timp ce indicele FTSE MIB din Italia s-a prăbușit cu 4,7%.

Totodată, o a doua bancă a fost închisă:

Autoritățile de reglementare americane au închis duminică Signature Bank din New York, un mare creditor din industria cripto, în încercarea de a preveni răspândirea crizei bancare, informează postul american de televiziune CNBC, potrivit ȘtiriPeSurse.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *