man Model National Știri

Cehia fierbe: Protest masiv în Praga împotriva Guvernului, a inflației și a politicii de sprijin a Războiului din Ucraina

Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzile din Praga pentru a protesta împotriva guvernului ceh, a inflației ridicate și pentru a cere încetarea sprijinului militar al țării pentru Ucraina, relatează France24.

Republica Cehă se luptă de un an cu niveluri record de inflație, în principal din cauza creșterii prețurilor la energie, cauzate de războiul din Ucraina.

În februarie, inflația anuală în acest stat membru al UE și NATO cu 10,5 milioane de locuitori a ajuns la 16,7%.

Mitingul „Cehia împotriva sărăciei” de sâmbătă a fost organizat de un nou partid politic, nationalist.

„Ne-am adunat astăzi aici pentru a lua atitudine împotriva acestei sărăcii”, a declarat Jindrich Rajchl, un avocat care conduce partidul neparlamentar PRO, în fața mulțimii din piața centrală Wenceslas.

Protestatarii au cerut guvernului Petr Fiala să demisioneze, în timp ce Rajchl a declarat că dorește lideri care „să se preocupe mai întâi de interesele cetățenilor cehi”.

Criticii acuză guvernul lui Fiala că se preocupă mai mult de Ucraina, cu ajutorul militar și umanitar substanțial trimis în țara devastată de război de la începutul invaziei din februarie 2022.

Protestatarii au criticat, de asemenea, NATO, presa cehă relatând că un protestatar cu un difuzor a cerut mulțimii să rupă un steag ucrainean de pe clădirea Muzeului Național din vârful Pieței Wenceslas.

VIDEO/ FOTO:

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *