Eveniment finance Politică Politics Societate

AVIZ FAVORABIL PENTRU LEGEA ALOCATIEI – Mai multi bani. Comisia de Munca si-a dat acordul. Proiectul intra luni la vot (Document)

Aviz favorabil din partea Comisiei pentru Munca din Senat cu privire la proiectul de lege care prevede bani in plus la alocatia copiilor. Nu se maresc, insa proiectul, care este inclus pe ordinea de zi a Senatului de luni, 13 martie 2023, stipuleaza ca dreptul la alocatia de stat sa se stabileasca inca din prima zi de nastere.

In momentul de fata, legea prevede ca „dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii”.
In expunerea de motive se arata ca beneficiul direct si imediat al unei asemenea modificari este cresterea veniturilor proaspetilor parinti cu o suma de bani consistenta, care este reprezentata de perioada dintre ziua nasterii si ultima zi a lunii respective.
In realitate, parintii primesc alocatia de stat pentru copii la distanta de doua sau trei luni de la nastererea copiilor, deci cu o intarziere justificata doar de birocratia excesiva a statului, birocratie care izvoraste de aceasta data din lege, prin efectul alin. 4 al art. 6, care mentioneaza in prezent ca alocatia se stabileste incepand cu luna ulterioara nasterii, iar plata se face luna ulterioara depunerii cererii”.

Initiatorii vin si cu exemple concrete: un copil nascut pe data de 2 martie beneficiaza de alocatia de stat pentru copii incepand cu data de 1 aprilie, iar parintii sai vor primi alocatia de stat pentru copii – in cazul in care depun cererea in aprilie – abia in mai. Acesta este calculul cel mai optimist, in realitate existand judete in care plata alocatiei de stat pentru copii se face cu o intarziere si mai mare. Astfel, in cel mai bun caz, parintii unui copil nascut pe 2 martie primesc, in numele copilului, banii pentru alocatia de stat in luna mai, iar suma de bani primita nu ia in calcul cele 28 zile aferente lunii martie in care copilul este in viata si are, deci, dreptul la protectia conferita lui prin Constitutie.
“Interesul superior al copilului si protectia copiilor mentionata cu titlu de principiu constitutional legitimeaza interpretarea conform careia orice copil are dreptul la alocatia de stat pentru copii de la nastere si nu exista niciun motiv fundamentat pentru care copilul nascut trebuie sa astepte luna ulterioara nasterii pentru a beneficia de acest drept constitutional”, arata initiatorii.

*Cititi aici avizul Comisiei de Munca

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *