man Model National Sănătate

Lipsa medicamentelor pentru astm s-ar putea accentua după ce singurul furnizor major și-a încetat activitatea

Se așteaptă ca lipsa medicamentului albuterol lichid, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru probleme de respirație cum este astmul, să fie tot mai accentuată, deoarece mai rămâne un singur furnizor din America.

Akorn, o companie specializată de medicamente, cu sediul în Illinois, a declarat starea de faliment pe 23 februarie, după ce ani de zile a încercat să soluționeze problemele financiare și legate de reglementare, potrivit Epoch Times. De asemenea, compania și-a închis toate fabricile din Statele Unite, inclusiv uzina din Illinois care producea albuterol lichid folosit în nebulizatoare, un aparat care transformă medicamentul lichid într-o ceață fină care ajunge mai repede la plămâni.

În urma închiderii, Nephron Pharmaceuticals, un producător de medicamente din Carolina de Sud, a devenit ultimul furnizor din SUA de soluție de inhalare albuterol. La 1 martie, Nephron avea încă în așteptare o comandă a medicamentului „din cauza unei probleme de producție”, potrivit site-ului Societății Americane a Farmaciștilor din Sistemul de Sănătate, privind deficitul de medicamente.

„Acest lucru va accentua probabil unele lipsuri existente și ar putea face ca unele produse dintr-o singură sursă să devină complet indisponibile”, a scris pe Twitter dr. Michael Ganio, director general de practică și calitate farmaceutică la Societatea Americană a Farmaciștilor din Sistemul Sanitar.

Akorn a încetat să producă albuterol lichid cu câteva luni înainte de a înceta efectiv toate operațiunile din SUA, iar închiderea companiei ar putea prelungi deficitul de albuterol în țară, potrivit companiei de achiziții de grup Premier, citată Washington Post.  

Dr. Angela Folger, director de farmacie la Spitalul de Copii Nemours din Orlando, Florida, a descris deficitul de albuterol din prezent drept „cel mai grav [deficit] care a existat vreodată în cariera mea de aproape 20 de ani”. Ea a spus pentru Washington Post că lipsa produsului Akorn de 20 ml obligă personalul ei să extragă 40 de recipiente de 0,5 ml pentru a face un singur lot. Procesul este dificil, dar este singurul mod prin care spitalul poate rezolva problema pentru a satisface nevoile pacienților.

Albuterolul se află pe lista medicamentelor în deficit a U.S. Food and Drug Administration (FDA) din octombrie 2022. Potrivit FDA, medicamentele generice mai puțin profitabile sunt, în general, mai expuse riscului de a ajunge în deficit, deoarece producătorii nu au stimulente economice pentru a le produce, a le îmbunătăți calitatea sau pentru a detecta din timp indicii de probleme în lanțul de aprovizionare. De asemenea, problemele logistice și de reglementare îngreunează eforturile producătorilor de a restabili aprovizionarea după o întrerupere.

FDA a declarat într-un comunicat că analizează impactul pe care îl are închiderea Akorn asupra aprovizionării la nivel național cu albuterol, precum și al lipsei altor medicamente pe care compania le producea.

Deși FDA nu poate cere altor firme să sporească producția, poate accelera procesul de evaluare și aprobare, care durează de obicei luni de zile, în cazul în care un nou furnizor dorește să achiziționeze tehnologia de la Akorn, să înceapă noi linii de producție sau are nevoie de noi surse de materii prime pentru ajuta la sporirea aprovizionării.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *