
Amfitrionul manifestării a fost d-l Tiberiu Groza, președintele Societății cultural-patriotice ”Avram Iancu”, care a anunțat faptul că s-au demarat acțiunile legale pentru canonizarea lui Horea, care printr-un act de martiriu, și-a adus contribuția credinței noastre creștin-ortodoxe și poporului lui Dumnezeu.
IPS Andrei, însoțit de un sobor de preoți, a oficiat slujba de parastas și a rememorat momente din perioada în care era preot la Alba-Iulia și organiza diferite evenimente legate de comemorarea eroilor din răscoala de la 1784. A mai fost prezent și istoricul Ionuț Țene, care a transmis din partea edilului orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, că vor exista în continuare activități comemorative dedicate corifeilor.
Evocare istorică a fost susținută de istoricul Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care sublinait răsunetul răscoalei în Europa și descrierea frângerii pe roată a martirilor, pe 28 februarie 1785, la Alba-Iulia, precum si prof. Vladimir Bogoslavievici a vorbit despre autorul monumentului dedicat martirilor din Cluj-Napoca, sculptorul Ioan Vlasiu.
Și-au adus un omagiu de asemenea, reprezentanții Primăriei Cluj Napoca Consiliului Județean Cluj, Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Asociației Astra, Asociatie Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asocietiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere, Fundatiei Carpatica, Asociației Concordia Transilvană și Societății culturale Bogdan Vodă.
„Execuția barbara a celor 3 conducatori ai răscoalei locuitorilor din Țara Moților, la ordinele guvernatorului Transilvaniei, baronul Brukenthal, a demonstrat dispretul si oprimarea la care românii transilvaneni erau supusi în propia țară. Urmașii acestor eroi și martiri suntem noi, cei de azi care-i omagiem și le pătrăm vie amintirea, așezându-i în Panteonul națiunii române”, spun organizatroii.