man Model National Știri

Autoritățile britanice vor să scoată Nurofenul de pe piață. Risc de accident vascular cerebral mortal

Mai multe medicamente, printre care Sudafed și Nurofen, ar putea avea efecte secundare îngrijorătoare. Autoritățile din Marea Britanie vor să le scoată de pe piață sau să le elibereze doar pe bază de prescripție medicală, după ce s-au descoperit efect secundare rare, dar mortale, scrie Știripesurse.

Medicamentele care au produs îngrijorări sunt Sudafed, Nurofen și Day&Night Nurse: ele ar putea fi interzise sau eliberate numai pe bază de prescripție medicală, în Marea Britanie. Substanța care produce efectele adverse este pesudoefedrina.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) lucrează la o anchetă proprie. Dacă rezultatele vor arăta un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană, deci și în România.

Conform sursei citate, pseudoefedrina, un decongestionant care se găsește în zeci de medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, poate cauza accident vascular cerebral.

EMA va decide „dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină trebuie menținute, modificate, suspendate sau retrase în întreaga UE”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *