Life Lifestyle National Natural Technology Ucraina

Polonia implicată direct în război! Aproape 100 de geniști polonezi au acționat în secret în Ucraina

Aproape 100 de geniști polonezi din cadrul Poliției poloneze au deminat încărcăturile pirotehnice lăsate de ruși în Ucraina. Miercuri, ofițerii au revenit în țară. Ei au fost decorați de președintele polonez, Andrzej Duda.

Șeful Biroului Național de Securitate a Poloniei a anunțat pe rețelele de socializare că 98 de ofițeri de poliție polonezi s-au aflat în Ucraina în ultimele cinci luni ca parte a unui contingent „umanitar”. Acolo, aceștia au fost implicați în deminarea încărcăturilor pirotehnice lăsate de ruși pe teritoriul ucrainean.

„Au salvat deja sute de vieți în acest fel. Astăzi s-au întors în siguranță în țara lor!”,  a scris Siewiera despre ofițerii polonezi.

Urarea președintelui polonez

„În numele întregii societăți, vă mulțumesc pentru îndeplinirea unei sarcini responsabile și periculoase”, a spus Duda. „Misiunea s-a desfășurat în secret, nu am vorbit despre ea”, a recunoscut președintele polonez.

Ceremonia a avut loc la Palatul Prezidențial din Polonia. La ceremonie a participat și șeful Ministerului de Interne și Administrației, ministrul coordonator al Serviciilor Speciale, Mariusz Kamiński. Scopul misiunii, care a durat aproape cinci luni, a fost acela de a sprijini serviciile ucrainene de deminare și neutralizare a explozibililor lăsați de trupele rusești în zonele populate de civili.

Doar Polonia ar fi sărit în ajutor

Potrivit publicației poloneze Wirtualna Polska, Ucraina a cerut ajutor în cadrul grupului ATLAS care operează în Uniunea Europeană; grupul unește formațiunile de combatere a terorismului din țările UE. Doar Polonia a dat un răspuns pozitiv, transmite sursa citată. Alte țări au considerat că trimiterea ofițerilor lor de poliție ar fi prea periculoasă. Potrivit Wirtualna Polska, prin decizia Ministerului Afacerilor Interne al Republicii, grupul a fost format din voluntari și a fost trimis în vară.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *