
„A existat tot timpul o presiune (rusă, n.red.) asupra Moldovei pentru a induce nesiguranta si instabilitate in Moldova si in politica moldoveana. Nu avem informatii acum ca actiuni practice ar fi iminente, dar nu trebuie sa subestimam importanta acestor atacuri informationale.
Oamenii din Moldova se simt amenintati, se simt in nesiguranta daca afla despre astfel de intentii si cred ca aici Romania si romanii joaca un rol foarte important, sa le dam asigurari cetatenilor din Republica Moldova, sa inteleaga ca suntem alaturi de ei nu numai cu vorba, ci si cu fapta, cu carburant, cu lemn, cu bani, cu consultanta si cu multe alte lucruri.
Romania e dispusa sa sprijine Moldova in orice scenariu. Cum va arata acest sprijin depinde de evolutia perioadei geopolitice. Momentan ii sprijinim cu electricitate, gaze, ii ajutam sa reformeze institutiile, dar eu personal sunt dispus sa mergem mult mai departe daca situatia o va impune”, a declarat șeful statului.” A încheiat acesta.
Republica Moldova a participat la reuniunea dintre președintele SUA Joe Biden și statele membre NATO din Europa de Est (reuniunea extraordinară la nivel înalt a Formatului București 9 – B9), ce a avut loc miercuri după-amiază la Varșovia, în pofida faptului că țara nu este membră a Alianței Nord-Atlantice, transmite DPA, potrivit Agerpres.
Includerea Republicii Moldova pe lista participanților este semnificativă, întrucât țara are frontieră cu Ucraina și o populație rusofonă considerabilă. Trupe ruse sunt prezente în Transnistria, regiune separatistă din interiorul Republicii Moldova.
Maia Sandu consideră că Republica Moldova este amenințată de războiul dus de Rusia contra Ucrainei, recent ea avertizând cu privire la o posibilă lovitură de stat pusă la cale de Moscova.
Maia Sandu se va afla joi, 23 februarie, la București, la noi discuții cu Klaus Iohannis.