man Model National Știri

Occidentul fierbe: Aproape 3 milioane de francezi au ieșit în stradă impotriva politicii dezastruoase a Guvernului Macron, iar Marea Britanie înregistrează cea mai mare grevă în masă din 2011 încoace

Francezii rămân pe baricade: Sute de mii de persoane au protestat în Paris, dar și în marile orașe franceze, pe fondul creșterii vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani, precum și a politicii dezastruoase a Guvernului în ce privește majorarea tarifelor la gaze și electricitate.

În total, numărul protestatarilor s-a ridicat la 2,8 milioane, conform Ouest France. Opt mari sindicate au luat parte la greva care a perturbat programul școlilor, transportul public(feroviar și aerian), dar și programul rafinăriilor de petrol.

VIDEO/FOTO de la manifestațiile din Paris:

  

Rennes:

În același timp, proteste pașnice au izbuncit și în Marea Britanie. Sindicatele, cu precădere cele din învățământ, au ieșit în stradă pentru a cere salarii mai bune în timpul unei crize a costului vieții care face ravagii în buzunarele britanicilor, relatează Al Jazeera.

De pildă, Trades Union Congress, o federație de sindicate, a estimat că până la jumătate de milion de lucrători – inclusiv profesori, personal universitar, funcționari publici, funcționari de frontieră și șoferi de tren și autobuz – au părăsit miercuri locurile de muncă în întreaga țară pentru a protesta.

În zilele și săptămânile următoare sunt planificate și alte acțiuni ale lucrătorilor, inclusiv ale asistentelor medicale și ale personalului de la ambulanță.

În centrul grevelor se află o dispută aprigă privind salariile și condițiile de muncă, care se prelungește între sindicate și guvern. Grevele de miercuri marchează o escaladare.

Ultima dată când în țară au avut loc greve în masă de o asemenea amploare a fost în 2011, când peste un milion de lucrători din sectorul public au organizat o grevă de o zi în cadrul unei dispute privind pensiile.

 

FOTO/VIDEO:

Striking workers attend a march, in London, Britain
Civil servants hold banners as they protest in Westminster in London, Wednesday
Britain Strikes

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *